Kemi

Carbonsyres påvirkning! Haster!

11. juni 2013 af 00f785 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal til kemi eksamen (B) imorgen, og jeg er i gang med øvelsen om titrerkurve af fosforsyre. 

Der er et sidste spørgsmål, som jeg er meget i tvivl om: 

Hvordan vil en rest af carbonsyre påvirke titreringen og bestemmelsen af phosphorsyreindholdet?

Har virkelig brug for hjælp til dette spørgsmål..


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2013 af LubDub (Slettet)

25 oC:
pKs(H3PO4) = 2,12,     pKs(H2CO3) = 6,37,     pKs(H2PO4-) = 7,12

.. Efter pH omkring 6 vil både dihydrogenfosfaten og carbonsyren afgive hydroner til den stærke base, som I titrerede med (nok NaOH). Dette kan ses som en forskudt titrerkurve og måske et uklart pH-spring, hvis et af ækvivalenspunkterne ligger herefter. Hvis f.eks. det 2. pH-spring er uklart, så er det bedre at benytte sig af det 1. pH-spring til bestemmelse af koncentrationen af fosforsyre.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2013 af LubDub (Slettet)

I har sikkert brugt en vandluftpumpe sat til en kolbe med prop i til at afgasse en cola.

Vandluftpumpen trækker CO2 (g) ud af kolben, og ligevægten i reaktion (I) vil i følge Le Chateliers Princip forskydes mod venstre for at modvirke dette, som betyder, at man får mindre CO2 (aq).
Hvis man har mindre CO2 (aq), så må ligevægten i reaktion (II) også forskydes mod venstre, og dermed ender man ud med mindre carbonsyre.

                           CO2 (g)     <---->     CO2 (aq)                                       (I)            

                           CO2 (aq)    +     H2O (l)     <---->     H2CO3 (aq)             (II)


Skriv et svar til: Carbonsyres påvirkning! Haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.