Kemi

Natriumclorid

22. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)
4.82 g natriumclorid opløses i vand, og der fortyndes til 500 mL.

Hvad er koncentrationen af NaCl?

først omregner jeg 500 mL om til l som er det samme som kg.

500/1000= 0.5 l

så omregner jeg 4.82 g til kg fordi det er det samme som l

4.82 g / 1000 = 0.00482 kg

så finder jeg ud af hvor meget det ene tal udgør af det andet tal.

0.00482 / 0.5 * 100 = 0.964 %

Det vil sige at koncentrationen af natriumclorid er 0.964 % i 500 mL vand.

Er dette rigtigt ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Koncentrationer af stoffer i vandige opløsninger bestemmes som mol/L(M). Find da først stofmængden af opløst NaCl af:

n = m/M

Find så koncentrationen c af:

c = n/V

Svar #2
22. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)

det vil sige jeg skal opskrive en reaktionsskema der kommer til at se sådan ud:

NaCl + H2O

?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Du kan da godt vise, at NaCl dissocierer fuldstændigt i vandig opløsning:

NaCl(s) + H2O --> Na+(aq) + Cl-(aq)

Så kan du bestemme nNa+ i vandet og derefter [Na+], og så kan du ræsonnere dig frem til, at eftersom NaCl dissocierer fuldstændigt i vandig opløsning så må:

[Na+] = c(NaCl),

hvor [Na+] er den aktuelle koncentration af Na+ i opløsningen og c(NaCl) er den formelle koncentration af NaCl i vandet.

Svar #4
22. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)

Hvorfor bliver Na til Na+ og Cl bliver til Cl- ?

Svar #5
23. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)

Jeg har skrevet et reaktionnskma op, med reaktionen:

NaCl(s) + H2O --> Na+(aq) + Cl-(aq)

Men hvilke af de tal skal jeg bruge for at finde koncentrationen? og skal den afgives i % ?

Ved godt det er blevet forklaret i #3, men er der ikke en lettere måde at kunne aflæse det via skemaet?

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Reaktionsskemaet fortæller ikke noget om de specifikke koncentrationer, men om hvordan koncentrationerne forholder sig til hinanden i opløsningen.

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. oktober 2005 af frodo (Slettet)

du kan kun gøre det som i #3.

koncentrationen angives ikke i procent, men i molær (mol/L)

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2005 af frodo (Slettet)

i øvrigt dur reaktionen, I opskriver, ikke.

Der er ikke atombevarelse. Drop vandet, og skriv blot:

NaCl(s) --> Na+ (aq) + Cl- (aq)

"aq" betegner jo netop at det er opløst i vand

Svar #9
23. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)

Ok... Så skriver jeg denne her op i stedet for:

NaCl(s) --> Na+ (aq) + Cl- (aq)

og for at finde koncentrationen skal jeg bare aflæse under Na+ under lille n?

Svar #10
23. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)

Jeg ved godt at det kan føles at jeg spørger om det samme hele tiden, men jeg synes faktisk at det er lidt svært at forstå. I bliver nød til at skære det lidt i pap for mig og jeg tager selv en ting af gangen.

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. oktober 2005 af IBM (Slettet)

#8: Det er da også rigtigt.

#10: Opløsning af NaCl i vand:

NaCl(s) --> Na+ (aq) + Cl- (aq)

Du kan:

Bestemme nNa+ i vandet og derefter [Na+], og så kan du ræsonnere dig frem til, at eftersom NaCl dissocierer fuldstændigt i vandig opløsning så må:

[Na+] = c(NaCl),

hvor [Na+] er den aktuelle koncentration af Na+ i opløsningen og c(NaCl) er den formelle koncentration af NaCl i vandet.

Bestemmelse af nNa+:

Hver formelenhed NaCl giver ved opløsning i vand een Na+ og een Cl-, altså opløsning af 1mol NaCl giver 1mol Na+ og 1mol Cl-. Du kan bestemme stofmængden af opløst NaCl af:

n(NaCl) = m(NaCl)/M(NaCl)

Denne stofmængde svarer altså til nNa+ i den vandige opløsning. Du kan nu bestemme [Na+] af:

[Na+] = nNa+/V(samlet)

Og så ved du hvorfor du dermed også har fundet c(NaCl) i opløsningen.




Brugbart svar (0)

Svar #12
23. oktober 2005 af OkseJohn87 (Slettet)

Koncentrationen af et stof måles som omtalt i M (molær), altså mol pr. liter.

At man har et mol af et stof betyder, at man har 6,023*10^23 molekyler (så vidt jeg husker - avogadros tal :))

så koncentrationen er altså et udtryk for hvor mange molekyler du har i en liter.

derfor starter du med at finde stofmængden (antal mol) af NaCl ved at dividere dine 4,82g med molarmassen for NaCl, som er det 1mol NaCl vejer.

Du har nu stofmængden, n, af NaCl, dvs antallet af molekyler i din opløsning. Det du mangler nu, er at finde ud af hvor mange molekyler der er pr. liter i din opløsning. Dette gør du ved at dele din stofmængde med volumenet af opløsningen, altså 0,500L

Når dette er gjort får du koncentrationen af NaCl i opløsningen i mol/L - også kaldet molær (M)

Håber det hjalp :)

Svar #13
23. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)

# 12. Ja tak det hjalp meget. Det er vist ikke så slemt endda. Kan sagtens følge dig i dine beregninger så jeg får:

4.82 gram / 58.44 g/mol = 0.08 Mol.

0.08 Mol / 0.500 L = 0.16 mol/L

Koncentrationen er dermed 0.16 mol/L ?

Brugbart svar (0)

Svar #14
23. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Du kan tillade dig at angive med 3 betydende cifre.

Svar #15
23. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)

# 11. Kan også godt følge din udregning, men alle de [Na+] med parantes og Na- uden parantes forvirrer mig en del. Jeg begynder at lægge meget vægt i de +'ser og minus'er og glemmer helt at jeg skal se lidt bort fra dem da jeg bare skal bruge den velkendte formel n=m/M og omvendt. Men det er nok ikke så svært at forså aligevel. Det er vist også noget med at +'ser optager nogen atomer mens de andre afgiver... Det kan være at det er noget af det som du er inde på som jeg bare ikke helt forsår, men det skal nok komme... Tak til dig også #11.

Brugbart svar (0)

Svar #16
23. oktober 2005 af OkseJohn87 (Slettet)

#13 Det er jeg glad for :) det er mit første indlæg herinde, så skulle lige være sikker på standarden :)

IBM har ret i, at du godt må aflevere med 3 betydende cifre, dvs istedet for 0,16M får du 0,165M fordi du istedet for 0,08mol får 0,0825mol

Grunden til, at du må have 3 betydende cifre er, at det mindste antal betydende cifre dine målinger har er 3 (4,82g) derfor er det iorden med 3 betydende cifre i resultatet.

Svar #17
23. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)

#16 Tak, det skal jeg lige huske at putte ind, så bliver resultatet også lidt mere præsist.

Angiv koncentrationerne [Na+] og [Cl-].

Der skal jeg vel bare gøre det på samme måde ikk?

Altså... jeg aflæser under lille n under Na+ og divider det med 0.500 L ?

Hvis det er sådan er problemet bare at jeg har fået det til 0.085 under lille n under Na+. Det er nok ikke korrekt fordi resultatet bliver det samme. Grunden til at jeg har skrevet det, er at der er jo samme antal enheder foran NaCl(s) og Na+(aq).


NaCl(s) --> Na+ (aq) + Cl- (aq)
Atal enheder: 1,1,1. Eller skal der stå noget andet ved Na+ og Cl- ?

Svar #18
23. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)

eller er det fordi at der skal starte med at stå 0.5 under lille m under Na+ og Cl- ?

Skriv et svar til: Natriumclorid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.