Matematik

Udregning af højde i vilkårlig trekant

13. juni 2013 af Purløg (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! Jeg skal snart til matematik eksamen og er ved at skrive nogle noter, der skærer tingene ud i pap. Jeg er her ved at lave en guide til mig selv om, hvordan man udregner højden i en vilkårlig trekant. Men jeg er simpelthen gået i stå ved det sidste punkt. Er der nogen der kan hjælpe mig det sidste stykke? Det er dejligt med udregninger og formler, men jeg forstår det bedst hvis der også følger en skiftlig forklaring med. :) På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2013 af mette48 (Slettet)

Hvad er det egentlig du vil have hjælp til. Jeg ved ikke hvad det sidste stykke er, det har du ikke skrevet noget om.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2013 af mathon

 

            I en ligesidet trekant er - når siderne er a - en højde

                                             h = a • (√(3)/2)

en trekant som er alt andet end vilkårlig.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2013 af peter lind

Du er også nød til at have en vinkel for eks. vinkel C, hvis du bruger den venstre trekant. Brug at sinus til vinklen i en retvinklet trekant er modstående katete (her h)/hypotenusen (her b).

Det er uheldigt at du tegner det som en ligebenet trekant, hvis det skal være generelt


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2013 af SuneChr

Højden i en ligesidet trekant med siden s beregnes v.h.a. Pythagoras:

s2  =  (s/2)2 + h2      ⇒       h  =  s·1/2·√3


Svar #5
14. juni 2013 af Purløg (Slettet)

Jeg vidste ikke, at det var problematisk at trekanten var ligesidet, når det jeg prøver at finde ud af er, om hvordan højden højden udregnes i en vilkårlig trekant. Jeg har lavet et nyt eksempel og håber, at nogen vil hjælpe mig med at udregne højden i det. Eksemplet - trekant ABC. Altså 1) Man har f.eks. en trekant ABC, hvor vi kender alle sidelængderne.
2) Man laver en streg, som er A’s skæring med sidestykket BC. Man kalder den nye, rette vinkel for D.
3) Vi kalder nu de to ”nye” kateter for x og h. Disse to kateter i trekant ABD må have længderne h og (6 – x).
4) De to ”nye trekanter" er retvinklede, og derfor kan vi ved hjælp af Pythagoras sætning opstille to ligninger.     
                 .... Hvordan kommer disse ligninger til at se ud, og hvad skal jeg bruge dem til?


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. juni 2013 af mathon

 

                          http://i.imgur.com/MMiid9Q.png


                                                      h2 + x2 = 32   ⇔  x = √(9-h2)        som indsat i nederste ligning giver

                                                      h2 + (6-x)2 = 52

 

                                                      h2 + (6-√(9-h2))2 = 25                hvoraf h beregnes

 

                                                     


Svar #7
14. juni 2013 af Purløg (Slettet)

Tusind tak!!


Skriv et svar til: Udregning af højde i vilkårlig trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.