Matematik

Eksamensspørgsmål om vektorer

15. juni 2013 af callealtea (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

Jeg har fået et eksamensspørgsmål som jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg skal håndtere:

Der ønskes en behandling af skalarproduktet, samt en gennemgang af formlen for vinklen mellem to vektorer.

Den anden del har jeg godt styr på (med vinklen), men er i tvilv om hvad jeg skal komme ind på under skalarproduktet? Fordi så vidt jeg ved er der ikke et decideret bevis for skalarproduktet?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2013 af peter lind

Du kan komme ind på den geometriske fortolkning og projektion af vektorer


Svar #2
15. juni 2013 af callealtea (Slettet)

Ja, har kigget på den geometriske fortolkning. Ville det ikke være for tyndt ift det de beder mig om? Der er nemlig andre spørgsmål der beder om en behandling af projektionen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juni 2013 af peter lind

Det er jo ikke kun skalarproduktet det drejer sig om; men du kan også koncentrere dig om anden del nemlig vinklen mellem 2 vektorer.

Jeg vil lige gøre opmærksom på at det er mange år siden jeg har haft noget med gymnasiet at gøre, hvorfor jeg ikke ved præcis hvad du har lært. Du må eventuelt se i din bog hvad der har med emnet at gøre


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. juni 2013 af Stats

Bevis for skalar produktet i en geometriske sammenhænge.

To vektorer a og b

Formlen for differensvektoren bruges: a-= (a1-b1 , a2-b2)

Samtidig gælder der også følgende sammenhæng med cosinusrelationen: |a-b|2= |a|+ |b|- 2|a||b|cos(v).

De tre første vektorlængder findes vha længdeformlen for en vektor:

(√((ab1) + (ab2)) )= (√(a1a2) )2 + (√(b1b2) )2 - 2|a||b|cos(v)

Som vi kan se går kvadratet og kvadratroden ud med hinanden.

(ab1)2 + (ab2)2a12a22b12b22 -  2|a||b|cos(v)

parenteserne hæves :

a12b12 - 2a1b1a22 +b22 - 2a2b2a12a22b12b22 - 2|a||b|cos(v)

Samle reducér og du vil få : -2a1b1 + -2a2b2 = -2|a||b|cos(v)

Del med -2 og vi har herved : a1b1a2b2 = |a||b|cos(v)

QED.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. juni 2013 af RRK (Slettet)

når der ønskes en behandling af skalarproduktet, skal du blot komme ind på HVAD det er - altså en ny regningsart for vektorer, at det er et udtryk for et tal osv. Derefter HVORDAN man regner det ud. Så kan du komme ind på geometrisk fortolkning, hvordan hænger det sammen med vinklen mellem de to vektorer osv. + evt beviset i #4 :)

Sørg desuden for at have styr på hvad determinanten er for noget (ved godt det virker selvfølgeligt - men det var forskellen på et 12 & et 10 for en af mine klassekammerater).. :)


Svar #6
16. juni 2013 af callealtea (Slettet)

Mange tak for svarene :)


Skriv et svar til: Eksamensspørgsmål om vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.