Matematik

Redegørelse for y = g(x) * y + h(x)

18. juni 2013 af Lestrange (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har brug for at vide hvad der er tidsnyttigt at redegøre for, når man skal redegøre for differentialligningen oven for. Derudover mangler jeg et bevis for løsningen til differentialligningen. Jeg ved, at man også kan komme ind på specialtilfældet: y = b - ay, men ellers er min viden begrænset inden for denne type ligning. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Den generelle løsning er udtrykt i den såkaldte panserligning

y(x) = eG(x) · (∫ e-G(x) · h(x) dx + c) ,

hvor G(x) = ∫ g(x) dx , og c er en vilkårlig konstant, hvilket eftervises ved at indsætte løsningen i differentialligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. juni 2013 af peter lind

Lad G(x) være en stamfunktion til g(x) løsningerne kan så findes af

y = eG(x)∫e-G(x)*h(x)dx formlen kan vises ved differentiation og indsætte resultatet i differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2013 af peter lind


Svar #4
18. juni 2013 af Lestrange (Slettet)

#1: G(x): Det man også kalder den integrerende faktor, gætter jeg på.

Mange tak for svarene #1 samt #2.

Jeg kunne meget godt tænke mig en gennemgang af mellemfasen mellem først at have y = g(x) * y + h(x) til at have                 y(x) = eG(x) · (∫ e-G(x) · h(x) dx + c), altså en skridt-for-skridt-gennemgang af panserformlen til løsning af differentialligningen. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den integrerende faktor er e-G(x) . Gang y(x) med e-G(x) og se så på

(y(x)·e-G(x))' = y'·e-G(x) - y·e-G(x)·g(x) = e-G(x)·h(x) ,

hvoraf man så får ved integration

y(x)·e-G(x) = ∫ e-G(x)·h(x) dx + c .

Heraf følger panserformlen ved at gange tilbage med eG(x) på hver side.


Svar #6
18. juni 2013 af Lestrange (Slettet)

#4

 

Det hjalp på det, tak.


Svar #7
18. juni 2013 af Lestrange (Slettet)

For at kunne forstå beviset til redegørelse ved eksamenen har jeg brug for at vide følgende:

 

#5

Du multiplicerer y(x) med den integrerende faktor. Hvor har du y(x) fra? Er y(x) = y?

 

Når y(x) ganges med y bruger man produktreglen samt kædereglen, men hvordan kan det give e-G(x), og hvordan får du, at det efterfølgende kan ganges med h(x)?

 

Hvad sker der tilsidst, når man ganger med eG(x) på hver side? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, y er blot et kortere navn for funktionen y(x), ligesom f er et kortere navn for funktionen f(x).

y(x) ganges ikke med y; y(x) ganges med funktionen e-G(x) og så differentierer man denne funktion

(y(x)·e-G(x))' = ...

Det kan ikke efterfølgende ganges med h(x). Man observerer ud fra differentialligningen, at

y'(x) - g(x)·y(x) = h(x),

hvorfor

y'(x)·e-G(x) - y(x)·e-G(x)·g(x) = h(x)·e-G(x) .

Til sidst ganger man med eG(x) for at komme tilbage til y(x) alene på venstre side.


Svar #9
19. juni 2013 af Lestrange (Slettet)

Endnu engang tak, Andersen.

 

#7

 

Til sidst, hvordan kan du gange med eG(x)? Jeg kan se, at eG(x)allerede er ganget på, og derfor tænkte jeg på divison.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man benytter jo, at e-G(x) = 1 / eG(x) .

Efter integrationen har man y(x)·e-G(x) på venstre side. Man finder derfor y(x) selv ved at gange med eG(x) på hver side.

Man dividerer med e-G(x) , hvilket er det samme som at gange med eG(x) .


Svar #11
19. juni 2013 af Lestrange (Slettet)

#10

 

Mange tak. 


Svar #12
19. juni 2013 af Lestrange (Slettet)

#5

 

Jeg er næsten indforstået, dog har jeg to spørgsmål:

 

 

Når du ganger med y(x) med den integrerende faktor, skal man så ikke også gange med den på den anden side? Eller "rykkes" den over på VS af lighedstegnet? I så fald så er den jo stadig på HS i form af integrand. 

 

Et andet spørgsmål: 

 

Hvordan får du alt det der er differentieret vha. produkt- og kæderegel til blot at give y(x) * e-G(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du har ikke forstået fremgangsmåden i beviset.

Man ganger y(x) med e-G(x) og ser på differentialkvotienten af funktionen y(x)·e-G(x) . Man ser ved udregningen og ved at sammenligne med differentialligningen, at

(y(x)·e-G(x))'

netop er lig med (y' - y · g)·e-G(x) og er derfor lig med h·e-G(x) . Derfor kan man finde y(x)·e-G(x) ved at integrere h(x)·e-G(x) .


Svar #14
19. juni 2013 af Lestrange (Slettet)

OK.


Skriv et svar til: Redegørelse for y = g(x) * y + h(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.