Matematik

differentiabilitet og kontinuitet

20. juni 2013 af denflittige (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen, der kan forklare sammenhængen mellem begreberne kontinuitet og differentiabilitet?

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. juni 2013 af SuneChr

Indledningsvis kan siges, at en kontinuert funktion ikke nødvendigvis er differentiabel, men en differentiabel funktion er altid kontinuert. # 1 i link:  Hvordan viser man så det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2013 af mathon

eller formuleret

         mængden af differentiable funktioner er en ægte delmængde af mængden af kontinuerte funktioner


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2013 af ultramaniac (Slettet)

#0 Givet en funktion f på et åbent interval, da er

(1) f kontinuert i a hviss ∃f(a)∀h:f(a+h)→f(a) for h→0

(2) f differentiabel i a hviss ∃f'(a)∀h:(f(a+h)-f(a))/h→f'(a) for h→0

Af omskrivningen f(a+h)=h[(f(a+h)-f(a))/h]+f(a) følger at hvis f er differentiabel, så er f også kontinuert. Dvs.

{f differentiabel}⊆{f kontinuert}.

.............

Betragt f(x)=|x| i a=0. Det er klart at f er kontinuert i a; thi f(a+h)=f(h)→f(0)=0 for h→0.

f er IKKE differentiabel i a ... givet h er differenskvotienten (f(a+h)-f(a))/h=f(h)/h.

Med h<0 er f(h)/h=-h/h=-1 og for h>0 er f(h)/h=h/h=1 ... hvilket viser at (2) ikke er opfyldt.

Dermed haves {f differentiabel}⊂{f kontinuert} ... som angivet i #3.


Skriv et svar til: differentiabilitet og kontinuitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.