Kemi

Mængdeberegninger

21. juni 2013 af Brugernavn1234 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lidt problemer med en opgave. Håber på, at nogen kan hjælpe mig.

Med udgangspunkt i nedenstående reaktion kan du forklare fremgangsmåden ved støkiometriske beregninger – fremstil f.eks. 6,30 gram salpetersyre. (vis først at M(HNO3) = 63 g/mol)

 

Jeg har udregnet M(HNO3) = 1, 00794 + 14,00674 + (15,994 * 3) = 62,99668 g/mol -> 63 g/mol

 

NH2     +     O2   →   HNO2    +      H2(afstem selv)

 

Jeg har også afstemt: 

NH2     +     2O2   →   HNO2    +      H2O

 

Jeg er i tvivl om, hvad jeg skal gøre nu


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2013 af Dinskolelærer (Slettet)

Du har ikke afstemt dit reaktionsskema særlig godt. Tror du ikke, der skulle have stået:

NH3    +     O  →   HNO3    +      H2O     (afstem selv)

 

Anyway. Næste trin i fremgangsmåden er, at du omregner massen af salpetersyre til stofmængde. Hertil har du molarmassen.


Svar #2
21. juni 2013 af Brugernavn1234 (Slettet)

Hov ups, har glemt at sige, hvad opgaven egentlig lød på. Man skal finde ud af hvor mange liter ilt der skal anvendes


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2013 af mathon

 

                                                    NH3   +   2 O   --->   HNO3   +   H2O
ækvivalente stofmængder         1 mol       2 mol           1 mol
                                                  17,0 g      2 mol           63,0 g
                                                  1,70 g     0,2 mol          6,3 g


    ved trykket 101325 Pa og temperaturen 20ºC
    fylder den anvendte oxygen

                                                         n • R • T
                                                   V = ----------
                                                               p

 

                                                         (0,2 mol) • (8,31451 Pa·m3·mol-1·K-1) • ((273,15 + 20) K)
                                                   V = -------------------------------------------------------------------------- = 0,004811 m3 =
                                                                                           101325 Pa
                                                                                                                                                                 4,8 L

 

                                                  

 


Skriv et svar til: Mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.