Matematik

Talmængder

09. juli 2013 af BraveHeart9 (Slettet)
a) alle naturlige tal, der er mindre end 20

A={x € N I x<20}


b) alle naturlige tal, der er lige tal og mindre end 20

A= {x€N| 2x<20}

c) alle naturlige tal, der er kvadrattal og højest 25

A={x€N | x^2 mindre end eller lig med 25}

Selvfølgelig ved jeg godt at tilhører tegnet ikke skal være euro, men da jeg sidder på en ipad kan jeg slet ikke gøre brug af de matematiske tegn her på studieportlane. Jeg håber i vil overse mine forkerte brug af tegn, men jeg har dog skrevet dem rigtigt i hånden og jeg ville egentlig bare høre om det jeg har gjort ellers er korrekt? beklager generne og på forhånd tak.

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juli 2013 af peter lind

De 2 sidste er ikke rigtige

A= {x∈N| 2x<20} er tallene 1 til 10

A= {x∈N| x2≤20} er tallene   1, 2, 3, 4

Brug hellere

A= {x∈N| x<20∧2|x} eller A= {x∈N| x<20∧x/2 ∈ N}

A= {x∈N| x≤20∧√x ∈ N}


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. juli 2013 af SuneChr

a)   { n ∈ N | n < 20 }

b)   { n , m ∈ N | n < 20 ∧ n = 2m }

c)   { n , m ∈ N | n ≤ 25 ∧ n = m2 }


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. juli 2013 af SuneChr

# 2  bør udlægges:

a)   { nN | n < 20 }

b)   { N | m ∈ Nn < 20 ∧ n = 2m }

c)   { nN | m ∈ N n ≤ 25 ∧ n = m2 }


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

Endelige delmængder af naturlige tal kan også bekvemt angives på listeform:

a) {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19}

b) {2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18}

c) {1, 4, 9, 16, 25}

 

#2

b) og c) bør i den notation angives med kvantorer

b) ∈ N | m ∈ N :  n < 20 ∧ n = 2m }

c) n ∈ N | m ∈ :  n ≤ 25 ∧ n = m2 }


Svar #5
16. juli 2013 af BraveHeart9 (Slettet)

Er det korrekt at skrive?

b)   { n , m ∈ N | n < 20 ∧ n = 2m }

c)   { n , m ∈ N | n ≤ 25 ∧ n = m2

som i #2? Jeg vil gerne laere at kunne beskrive delmaengder af maengder, og det er derfor, jeg ikke har brug den fuldstaendige listeform, men tak #4, for nu er jeg da med paa, hvilke tal, der er tale om helt praecist :)

Hvis jeg har B= { x∈N I x2=2 }, saa er der vel tale om den tomme maengde, idet der ikke findes et naturligt tal kvadreret som er lig med 2. Er det saa korrekt at skrive

B= { x∈N I x2=2 } ⇔ B=∅

Sidst men ikke mindst, kan man sige, at den tomme maengde er en delmaengde af enhver maengde M? Og hvorfor? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. juli 2013 af SuneChr

# 5

1)   # 2 blev korrigeret i # 3  men den helt korrekte version ses i # 4 med eksistenskvantoren.

2)   B = { x ∈ N I x2 = 2 }  ⇔  B = ∅     ja.

3)   Lad M være en vilkårlig mængde. Følgende udsagn kan anses for at være sand:

      "Ethvert x der tilhører ∅ ,  tilhører også M" .

      Af denne grund vedtager vi, at for en vilkårlig mængde M er

      ∅ ⊆ M  .


Svar #7
16. juli 2013 af BraveHeart9 (Slettet)

Hvad betyder kvantorer? De er desværre ikke benævnt i min bog. Og tusind tak for det uddybende svar pg fordi du gav dig tid til at besvare alle mine spørgsmål :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. juli 2013 af SuneChr

Kvantorer er logiske symboler, der anvendes til sammensætning af udsagn.

Man har

1)  al-kvantoren  ∀  som symboliserer udtrykket: "for alle", "for ethvert", "for et vilkårligt".

Vi kan f.eks. anvende kvantoren i forb. m. den før omtalte mængde:   ∀ x ∈ N :    x2 ≠ 2

2)  Den anden kvantor  ∃  kaldes eksistenskvantoren og symboliserer udtrykket: "der eksisterer",

     "der findes mindst ét".

Vi kan da skrive:  ∃ x ∈ R :  x2 = 2


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

I forbindelse med grunden til, at den tomme mængde Ø er en delmængde af enhver mængde M, kan dette skrives således:

Ø ⊆ M

eller med kvantorer

∀x∈Ø: x∈M

Hvis vi negerer dette sidste udsagn, får vi

∃x∈Ø: x∉M

og dette udsagn er klart falsk: det er umuligt at udvælge et element fra den tomme mængde, som ikke findes i mængden M. Altså er det oprindelige (ikke-negerede) udsagn sandt, altså

Ø ⊆ M


Skriv et svar til: Talmængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.