Matematik

Diff -ligning

11. juli 2013 af mahdi0123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hjælp med

Redegør for den fuldstændige løsning til den logistiske differentialligning:       y'=ky(m-y)
       . Du skal herunder bevise at   er en løsning f(x)=m/1+ce^-kmx


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

Foretag substitutionen 

y = 1/u

Derved er

y' = -(1/u2)·u' 

og dermed

-(1/u2)·u' = (k/u)·(m - 1/u) , 

u' = -k·(m·u - 1)

hvis løsning er kendt.


Svar #2
11. juli 2013 af mahdi0123 (Slettet)

giver ikke rigtigt mening jeg mener i forhold til bevis som jeg op til


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvor giver det ikke mening? 

Af differentialligningen

u' = -k·(m·u - 1)

finder man så

(mu - 1)' = -mk·(mu - 1)

dvs.

mu - 1 = c·e-mkx

og dermed

u = (1 + c·e-mkx) / m ,

hvorfor

y = 1/u = m / (1 + c·e-mkx)


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juli 2013 af mathon


 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juli 2013 af mathon

detaljer:
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. juli 2013 af mathon

ekmx i #5's anden linje er en tastfejl


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. juli 2013 af Chaite (Slettet)

Er der en, der kan bevise det ved at gøre prøve? Jeg har selv forsøgt, men forgæves.. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. juli 2013 af mathon

   integrationsprøven
              se
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Vi har

y(x) = m / (1+c·e-kmx) .

Heraf fås

y(x)·(1+c·e-kmx) = m , og

c·y(x)·e-kmx = m - y(x)

Differentierer vi nu denne ligning fås

y '(x)·(1+c·e-kmx) + y(x)·c·e-kmx·(-km) = 0 , dvs.

y '(x)·(m/y(x)) = k·m·y(x)·c·e-kmx = k·m·(m - y(x)) ,

og dermed

y '(x) = k·y(x)·(m - y(x))


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. juli 2013 af mathon

alternativ til #5


Skriv et svar til: Diff -ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.