Kemi

Syrer

05. august 2013 af StudyHard100 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej alle sammen :)

Er der nogen der kan forklare mig hvad denne reaktion betyder trin for trin ?

Ha + h20 = h3o+ + a-

Har nemlig søgt på den, men kan ikke rigtig finde noget …:/

Håber der er nogen der kan hjælpe:)

 

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

HA er et generelt symbol for en syre (A af asid  = syre). Den bestr af et brintatom H og resten A kaldes en syrerest.

H2O er vand (Husk at bruge store bogstaver!)

H3O+ er en hydroniumion (også kaldet oxoniumion).

A- er en syrerestion.

Syren HA reagerer ved vand, så der dannes en hydroniumion, der har positiv ladning og en syrerestion, der har negativ ladning.

 


Svar #2
05. august 2013 af StudyHard100 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! Har lige et spørgsmål til. Hvornår bruger man denne reaktion? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. august 2013 af 123434 (Slettet)

2# Hydroniumion er vel bare vand, der har optaget en hydrogen-ion. Ved ikke om det bruges til noget specielt


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det sker hver gang man opløser en syre i vand.

Opløser man HCl i vand, får man H3O+ og Cl-.

Opløser man edikesyre i vand, får man H3O+ og CH3COO-.

OSV.

OSV.

Det er denne proces, der gør, at en syre er en syre. En syre er et stof, der kan fraspalte en brintion.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. august 2013 af LubDub (Slettet)

reaktionen er

              HA     +     H2O     ----->     H3O+     +      A-


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. august 2013 af mathon

forståelsesmæssigt:
                 1)                             S     +     H2O     --->   H+    +     B-      
                                               syre         vand          proton      base    
                                                                                             syrerestion

i overensstemmelse med definitionen på en syre,
der siger:
                   I vandig opløsning fraspalter syrer en eller flere proton(er) per molekyle.

Praksis:
                   I vandig opløsning kobles protonen til et vandmolekyle i en koordinativ binding:
 
                             H+  +  H2O   --->   H3O+   som hedder oxonium-ion

hvorfor 1) skrives:
                 

for stærke syrer         
                                                 HA     +     H2O     ---->     H3O+     +      A-                 

                                                   

for mindre stærke syrer
                                                 HA     +     H2O     <--->     H3O+     +      A-    
                                                


 


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. august 2013 af mathon

eks.
saltsyre HCl (aq) er en stærk syre:

                                                           HCl     +     H2O     --->     H3O+     +      Cl-


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. august 2013 af LubDub (Slettet)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. august 2013 af mette48 (Slettet)

Ha + H2O =H3O+ + a-

Syre + vand giver hydroniumion + syrerestion

Opsplitningen i over kan bruges når man laver reaktionsligninger med syre + base eller syre + metal

HCl + H2O  NaOH → H3O+ + Cl- +Na+ + OH- → NaCl + 2 H2O

Da H2O både står i første og sidste del af ligningen udelades det ofte idet der fjernes H2O begge steder

HCl + NaOH →H+ + Cl- +Na+ + OH- → NaCl + H2O


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. august 2013 af mette48 (Slettet)

syre + metal

2HCl+Mg →2H+ + 2Cl- + Mg →H2 +2Cl-+Mg++ → H2 + MgCl2


Svar #11
06. august 2013 af StudyHard100 (Slettet)

Tak for hjælpen alle sammen! :D


Skriv et svar til: Syrer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.