Fysik

Orbit B - opgave om batteri

11. august 2013 af Lektiefreak1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

R_1 = 5 Ohm

R_2= 8 Ohm

Batteriets elektromotorisk kraft også kaldet hvilespænding er 9 V. Den indre modstand er 1 OHM

Bestem strømmen I. Bestem U_p.

 

er lost mht. opgaven, nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2013 af hesch (Slettet)

Brug Kirchhoffs spændingslov:  Summen af spændingsændringer regnet rundt i et lukket kredsløb = 0

Uhvile - ( Ri + R1 + R2 ) * I  = 0    ( Find I ).

Benyt dernæst Ohms lov:

Up = Uhvile - I * Ri.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2013 af hesch (Slettet)

#1:   Det forudsættes her, at R1 og R2 sidder i serie.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det ville nok være en fordel, hvis trådstarter ville formulere hele opgaven.


Svar #4
12. august 2013 af Lektiefreak1 (Slettet)

Jeg har problemmer med at finde I. 

jeg gør følgende:

(9-((1/1)+(1/5)+(1/8))*I = 0

Jeg isoslere I og får 6,79, men facit giver 2.25

det skal sige at det er en parallelkobling


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

Der mangler oplysninger i din formulering. Kan du ikke skrive HELE opgaven af fra bogen, så vi kan se, hvad, der mangler?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det ligner en opgave, der er behandlet i en tidligere tråd.

www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1364249

Her manglede der også oplysninger. Det vil være meget værd at se hele teksten.

Den udregning, du har angivet, er desværre forkert. Tag altid enheder med, når du stiller en beregning op. Så kan du se, at der er noget galt.

 


Svar #7
12. august 2013 af Lektiefreak1 (Slettet)

Så er opgaven vedhæftet! :)

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (1)

Svar #8
12. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

Meget fint.

Det ser også ud til, at det er det, du har haft i tankerne. Du skal lige huske, at batteriet indre modstand er i serie med de to andre.

Start med at beregne den ydre modstand Ry: 1/Ry = 1/R1+1/R2, hvilket kan omregnes til: Ry = R1 R2/(R1+R2).

Læg nu den indre modstand til: Rtotal =Ri+Ry.

Derefter dividerer du spændingen md den samlede modstand: I = E / Rtotal.

Hermed har du strømmen.

Polspændingen får du ved at gange stømmen med den yde modstand  Up = I Ry.

Strømmen blivet lidt mindre end detfacit, du har givet i #4.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7
Du skal jo så finde ækvivalentmodstanden af R1 og R2 i parallel og sætte den i serie med batteriet.

Skriv et svar til: Orbit B - opgave om batteri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.