Matematik

Parameterfremstilling

13. august 2013 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg har en opgave, som jeg ikke lige ved hvordan jeg skal gå i gang med at løse:

I et koordinatsystem er en kurve givet ved parameterfremstillingen:

x = t2

y = t - t2

Beregn koordinatsættet til hvert af kurvens skæringspunkter med koordinatsystemets akser og til hvert af de punkter, hvori kurvens tangent er parallel med en af koordinatsystemets akser.

 

På forhånd tak for hjælpen :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2013 af mathon

skæring med
                             x-aksen kræver y(t) = t - t2 = t • (1 - t) = 0

                             y-aksen kræver x(t) = t2 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2013 af mette48 (Slettet)

koordinatsættet til hvert af kurvens skæringspunkter med koordinatsystemets akser

skæring med x-aksen når y=0

t-t2=y

t(1-t)=0

t=0 ⇒ x=t2 ⇒ x=0

skæring i (0,0)

t=1 ⇒ x=12⇒ x=1

skæring i (1,0)

skæring med y-aksen når x=0

 


Svar #3
13. august 2013 af came (Slettet)

Tak for hjælpen! 

Hvad nu hvis jeg også gerne ville finde koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori kurvens tangent er parallel med en af koordinatsystemets akser? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. august 2013 af mathon

                      f(t) = [t2 ; t - t2]

                      f '(t) = [2t ; 1 - 2t]


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. august 2013 af mathon

parallellitet med
                              x-aksen kræver      f '(t) = k • [1,0] = [k,0]

                              y-aksen kræver      f '(t) = h • [0,1] = [0,h]


Skriv et svar til: Parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.