Matematik

Kompleksetal - bevis

13. august 2013 af Linnese (Slettet)

For alle x ∈ C findes et y ∈ C, så x + y = 0.

Lad x=(a,b)

Hvordan beviser jeg det?

Det er noget med y=-x. 

Vi skal vise, at x-x=0.

-x=(-a,-b)


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs de tilsvarende ligninger for realdelene og imaginærdelene for sig.


Svar #2
13. august 2013 af Linnese (Slettet)

Undskyld, jeg spørger dumt, hvad er realdelene og imaginærdelene? (Disse ord er ikke nævnt i mit kompendium om komplekse tal.) - I hvert fald ikke i det, som jeg har læst indtil videre.


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Når du skriver det komplekse tal x som (a,b), er tallet a realdelen af x, og tallet b er imaginærdelen af x .

x = Re(x) + i·Im(x)


Svar #4
13. august 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg er ked af min klodsethed, jeg fik indsendt opgaven, inden jeg helt fik skrevet hele opgaven ind.


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jo, man kan jo lægge -x til på hver side af den oprindelige ligning.

Vis at x - x = 0 ved at se på realdel og imaginærdel hver for sig.


Svar #6
13. august 2013 af Linnese (Slettet)

Så for x er:

x=a+bi

og -x:

-x=-a-bi 

Er jeg på rette vej? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja.


Svar #8
13. august 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak, så er:
x-x=a+bi-a-bi=0 ,

da -x=y.

Jeg har et nyt spørgsmål, kan du hjælpe mig med at se, om denne opg. er regnet rigtigt? :

Vi lader x=4+7i og y=6-i , beregn x*y:

(4+7i)(6-i)

=24-4i+42i-7i2

=24+38i+7

=31+38i


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, det ser rigtigt ud. Som en kontrol kan man beregne tallenes moduli, idet der jo skal gælde, at

|z·w| = |z|·|w| ,

og dermed også

|z·w|2 = |z|2·|w|2

og man ser, at

312 + 382 = (42+72)·(62+(-1)2) , altså

961 + 1444 = 65 · 37

 


Svar #10
14. august 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak, så ved jeg det frem over. :D


Skriv et svar til: Kompleksetal - bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.