Kemi

Kemiopgaver Mængde og Blanding

18. august 2013 af Student321 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er gået stå i en opgave i min næste aflevering der lyder således:

 

Jern(ll)sulfat-heptahydrat fremstilles med følgende reaktion:
 

Fe(s)  + H2SO4 (aq) + 7H2O --> FeSO4*7H2O (aq) + H2O (g)

a) hvor mange gram jern(ll)sulfat-heptahydrat kan der teoretisk dannes fra 5 gram jern? 

 

b) hvor meget af dette stof skal afvejes, hvis man ønsker en 100ml opløsning med koncentrationen 0,15M?

 

jeg var desværre fraværende(syg) i denne periode hvor vi gennemgik dette, så det ville være en kæmpe hjælp hvis nogle kunne hjælpe mig ! :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2013 af mathon

               Fe (s)  +  H2SO4 (aq)  +  7 H2O (l)   --->   FeSO4•7H2O (s)  +  H2 (g)

stofmængdeforhold
                                     Fe  :  FeSO4•7H2O  =  1 : 1

M(Fe) = 55.847 g/mol
M(FeSO4•7H2O) = (FeSH14O11) = sum({1,1,14,11}*{55.847,32.065,1.008,15.999}) = 278.013 g/mol

masseforhold

                                     Fe  :  FeSO4•7H2O  =  1 • 55.847 : 1 • 278.013 =

                                                                                       1  :  4,97812

af 5 g jern kan der teoretisk
dannes
                                              (5 g) • 4,97812 = 24,89 g jern(ll)sulfat-heptahydrat

i overskud af svovlsyre

.

...................

forholdstal kan divideres/multipliceres med samme tal uden at forholdet ændres
                                                                       
                             
         


Svar #2
19. august 2013 af Student321 (Slettet)

okay 1000 tak !:) 

 

forstår det godt, jeg er bare i tvivl om, hvad er svaret på opgave b? skal jeg regne det ud udfra masseforholdet? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. august 2013 af mathon

b)

        M(FeSO4•7H2O) = 278,013 g/mol

        100 mL 0,15 M FeSO4•7H2O indeholder

               m = n • M = V • c • M = (0,100 L) • (0,15 mol/L) • (278,013 g/mol) ≈ 4,17 g


Skriv et svar til: Kemiopgaver Mængde og Blanding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.