Kemi

HNO3

24. august 2013 af KIKULI (Slettet)

Hej ´. Jeg har brug for hjælp med følgende opgave https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=389343

Jeg ved godt at opgaven er besvaret, men jeg ved ikke hvor formlen: C = 10*d*p/M kommer fra. Jeg kan ikke finde formlen i en bog eller formelsamling. Er det en udledt formel? Jeg har også prøvet at slå formlen op på nettet. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2013 af JG0005 (Slettet)

se følgende link : https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=725213 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2013 af mathon

er der nogen dr kan hjælpe mig med denne opgave?
Koncentreret salpetersyre indeholder 68 % HNO3 og har massefylden 1,4 g/mL.
Beregn hvor mange mL af denne syre der skal bruges for at fremstille 1,00 L 2,00 M salpetersyre


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2013 af mathon

..........................

HNO3
              stofmængde i 1,00 L 2,00 M salpetersyre

                         n(HNO3) = V • c = (1,00 L) • (2,00 mol/L) = 2 mol

Koncentreret salpetersyre indeholder 68 % HNO3 og har massefylden 1,4 g/mL.
Beregn hvor mange mL af denne syre der skal bruges for at fremstille 1,00 L 2,00 M salpetersyre

.

beregning på voluminet V af
68 % HNO3 med densitet 1,4 g/mL

M(HNO3) = sum({1,1,3}*{1.008,14.077,15.999}) = 63.082 g/mol

 massen af voluminet V
                                          m = V • d

heraf ren HNO3
                                          m(ren) = 0,68 • V • d   med
stofmængden 
                                         n = m(ren)/M = 0,68 • V • d / M  med
molariteten
                                         c = n / V = (0,68 • V • d / M) / V = 0,68 • d / M
hvoraf
                                         c = 0,68 • (1400 g/L) / (63.082 g/mol) = 15,09 M


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2013 af mathon

Opgaven er nu
                             Hvor mange mL 15,09 M HNO3 skal der anvendes
                             for at fremstille 1,00 L 2,00 M salpetersyre ækvivalent med 2 mol?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2013 af mathon

  dvs
                                  antal mol             =          antal mol
                          V • (15,09 mol/L)         =            2 mol
                                         V  =  (2 mol) / (15,09 mol/L)

                                    V = 0,132538 L = 132,538 mL


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2013 af mathon

Den lille facitforskel fra det ovenfor nævnte link
skyldes, at der i linket kun er brugt hele tal for
de i HNO3 indgående atomers molmasser.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2013 af Thecoolstuff (Slettet)

Woow tusind tak nu forstår jeg


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2013 af Thecoolstuff (Slettet)

Hvor kom de 2 mol fra? Er det bare 2 M* 1 L?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2013 af mathon

      Ja

.

men det kunne også udtrykkes

                                  antal mol             =          antal mol
                               V • (15,09 M)         =        (1 L) • (2 M)

                               V  =  (1 L) • (2/15,09) = 0,132538 L = 132,538 mL

     


Skriv et svar til: HNO3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.