Matematik

Beregn BC i en retvinklet trekant

24. august 2013 af eg06ars (Slettet) - Niveau: B-niveau

Figuren viser to ensvinklede trekanter ABC og A'B'C'. i trekanterne er vinkel C = vinkel C' = 90°. Nogle af sidelængderne er angivet på figuren. 

Bestem B'C'

 

AB = 13

BC= 12

C = 90 °

 

A'C' = 2

C' = 90 °

 

Hvad gør jeg?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Trekanterne er ensvinklede og retvinklede. Men det kan ikke passe, at |AB| = 12 og |BC| = 12.

Start med at formulere opgaven korrekt.

Hvis man kender de to sider i en retvinklet trekant, giver Pythagoras den tredje. Benyt så at forholdet mellem ensliggende siders længder er konstant for et par af ensvinklede trekanter.


Svar #2
24. august 2013 af eg06ars (Slettet)

13^2 + 12^2 = AB^2 

AB/A'B' = K

BC/K ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nå, nu blev |AB| så rettet til 13. Det er AB, der er hypotenusen, så Pythagoras er

|AC|2 + |BC|2 = |AB|2 , dvs

|AC|2 + 122 = 132

Heraf kan man så bestemme skalaforholdet k = |A'C'| / |AC| og endelig kan man bestemme

|B'C'| = k · |BC|


Svar #4
24. august 2013 af eg06ars (Slettet)

jamen jeg skal jo bestemme B'C'. skal jeg så dividere BC med K, altså BC/K eller er det omvendt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det kommer så an på, hvordan K defineres. Jeg benyttede k = 1/K i forhold til din definition i #2.


Svar #6
24. august 2013 af eg06ars (Slettet)

det har jeg svært ved at forstå. men hvis du siger den lille katete / større katete, så får du et tal under 1. og så kan du gange K med AB?

 

og hvis du gør det omvendte stor katete / lille katete så skal jeg dividere K med C'B'? K/C'B


Svar #7
24. august 2013 af eg06ars (Slettet)

har altid lært man skulle dividere den større med den lille for at bestemme størrelsesforholdet K :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Så længe man gør sig klart, hvad skalaforholdet udtrykker, er det vel ligegyldigt om det er den ene vej eller den anden.

I #3 har jeg beskrevet en fremgangsmåde. Du er helt velkommen til at benytte en anden fremgangsmåde.


Skriv et svar til: Beregn BC i en retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.