Fysik

Måling af halveringstid

25. august 2013 af anno2001 (Slettet)

"En prøve af et radioaktivt stof har aktiviteten 82 kBq. Præcis 2 døgn senere er aktiviteten af samme prøve aftaget til 35 kBq."

1. Beregn stoffets halveringstid.

2. Hvor mange radioaktive kerner indeholdt prøven ved første måling?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Tja, denne nedgang i intensitet følger jo en eksponentialfunktion.

Du kender så: k*e0t = 82kBq   og  k*e172800t  = 35kBq.    ( omregnet til sek. )

Ved lidt division finder du så:

e172800t = 2,3429     og dermed

 172800t = ln( 2,3429 )   ⇒

t = 0,85139 / 172800 =4,9270*10-6 s

Spørgsmålet er så:  For hvilket n er ent = ½ ?   ( halveringstid )

nt = ln(0,5)   ⇒

n*4,9270*10-6 = 0,5   ⇒

n = 101482s = 28,19 timer

Ser det ikke meget fornuftigt ud ?  Altså jeg har ikke meget forstand på det, men prøver.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

Henfaldet beskrives med N(t) = N0 e-t/τ,

hvor N(t) er antallet af atomkerner til tiden t

N0 er antallet af atomkerner på starttidspunktet

t er tiden

τ er henfaldskonstanten.

Halveringstiden t½ er den tid, det tager før halvdelen af atomkernerne er henfaldet.

Henfaldshastiheden får du ved at differentiere funktionen : dN/dt = N'(t) = (N0/τ) e-t/τ.

Bemærk, at bortset fra den konstante faktor er det samme udtryk. Du kan finde henfaldskonstanten ved at indsætte de kendte værdier i dette udtryk:

35kBq = 82kBq e-48h / τ.

Heraf får du τ = 40,86 h, hvor h angiver timer.

Halveringstiden får du ved at se på tilfældet N(t½) = ½N0 = N0 e-t½ / τ.

Heraf får du, at t½ = τ ln(2): t½ = 40,86 h * ln(2) = 28,33 h.

2.

Du har Henfaldshastigheden 82kBq ved det første tilfælde. Ud fra udtrykket for N'(t) kan du se, at det er det samme som N0/τ. Her skal du have τ i sekunder, fordi Bq er defineret som henfald pr sekund: τ = 40,86 h *3600 s/h = 147117 s. Du kan så finde N0.

 


Skriv et svar til: Måling af halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.