Matematik

Afstandsberegning

25. august 2013 af Gandhara (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et simpelt opgave, hvor jeg gerne vil være sikker på om jeg har regnet rigtigt:

Parallaksen for Barnads stjerne er 0,000154o. Bestem afstanden til stjernen i enheden parsec:

Jeg siger:

d=149,6*106 km/sin(phi)

d=149,6*106 km/sin(0,000154)

d=5,56588*1013km

omregning fra km til ly:

d=5,56588*1013 km / (299792,458 km*60*60*24*365)=5,88716 ly

Omregning fra ly til pc:

d=5,88716 ly / 3,3 = 1,78399 pc

Er det korrekt regnet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Omregn parallaksevinklen p fra grader (º) til buesekunder ("):

p = 0,000154º · 3600"/º = 0,5544"

Afstanden d målt i parsec er da

d = (1pc)/p = (1pc)/0,5544 = 1,80pc .

Din fremgangsmåde er også korrekt, men lidt mere besværlig.

Parallaksevinkler er generelt meget små, og sin(p) er da lig med p (målt i radianer) med meget god nøjagtighed.

Man benytter også at 1pc er defineret som den afstand hvorfra jordbanens radius ses under en vinkel af 1" .


Svar #2
25. august 2013 af Gandhara (Slettet)

Ja, den metode var godt nok nemmere.tak for hjælpen ;)


Skriv et svar til: Afstandsberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.