Fysik

parallelforbindelser

26. august 2013 af Lone110 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP her er en opg. i elektroteknik håber i gider hjælpe :)                                            http://postimg.org/image/bqk1s5rwv/                                                                                                                                    tak på forhånd


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. august 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Hej Lone, velkommen tilbage efter 3 månders ferie her fra portalen, nu som HTX 3. år.   :)

Kredsløbet er jo delt i to dele ( et RC-led ( parallel ) og et LR-led ( serie ), adskilt af en kendt spænding på 80V.

Opgaven løses i hovedtræk ved:

a)  Bestem impedansen af RC-leddet.

b)  Bestem strømmen gennem RC-leddet, som jo bliver lig med strømmen gennem LR-leddet.

c)  Bestem impedansen af LR-leddet.

d)  Bestem spændingen over LR-leddet  ( strømmen er kendt fra b)  )

e)  Bestem spændingen over hele kredsen = URC + ULR.

Så er den ved at være hjemme.

Se hvor langt du kan komme, og hvad du kan huske. Ellers spørg løs ( som du plejer ).

OBS:  Hold nu tungen helt lige i munden mht. de komplekse tal !


Svar #2
26. august 2013 af Lone110 (Slettet)

Hej, og Tak Tak :D oh ja komplekse tal lige mig ! :P     

a) Z1=√R1^2+Xc^2= Ω  -> Z1=√36Ω^2+39,99Ω^2= 53.81 Ω

b) I1=U/Z1⇒ 80V/53.81Ω =1.4867A       

c) Z2=√R22+XL2 ⇒ √102Ω+XL

 

er lidt usikker på hvordan jeg ændre min mH til H :/                                                                                                           


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. august 2013 af hesch (Slettet)

#2:  Nej, du skal holde dine mellemregninger på kompleks form:  R + jX. 

Lige så snart du finder den absolutte værdi, taber du fasevinklen, og der er ingen "recovery" derfra.

Altså ingen  √( a2  + b2 ).  Det er den hårde vej.   :)


Svar #4
26. august 2013 af Lone110 (Slettet)

troede eller lige vi kunne tage den nemme hehe, men okay vi tager den hårde vej :P

Xc=106/2*π*50*79.6=39,99Ω

a) Z1=R1+jX ⇒ Z1=36Ω+j39.99Ω=53.81Ω

b) I=U/Z1⇒ 80V/53.81Ω=1.4867A 

c) Z2=R2+jXL ⇒ 10Ω+jXL

sådan ? :P men XL har jeg en lille problem med at regne fordi jeg gøre hvad min formel siger, men er ikke sikker på hvordan jeg sætter den ind: XL=2*π*50*95.5=30002Ω og det er alt alt for stort skal jeg mom dividere med 106 ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. august 2013 af hesch (Slettet)

a) ZRC=R1+jX ⇒ Z1=36Ω+j39.99Ω    er korrekt

Men i b) gør du det igen ( bruger absolut værdi ):  Det skal være:

b)  I = 80V / 36Ω+j39.99Ω =  ?

PS:  pause herfra.


Svar #6
26. august 2013 af Lone110 (Slettet)

så man skal tage hver for sig ? og nu bliver det bøvlet har ikke den lommeregner der kan regne den stykke med (j)


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. august 2013 af hesch (Slettet)

#6:   Jeg har fortrudt  #5, fordi:

Xc = 1 / jωC = j / ( -ωC ) = -j / ωC            ( j2 = -1 )

a)  ZRC = 36Ω - j39,99Ω

b)  I = 80V / 36Ω-j39.99Ω = 0,99475+j1,10500 A

Jeg mener jeg viste dig en online calculator på nettet engang.

Prøv at google  online calculator complex

 


Svar #8
26. august 2013 af Lone110 (Slettet)

jep, men den lommeregner kunne jeg slet ikke finde ud af at bruge :S  

men så har vi svaret for b) men nu står jeg stadig af i c) :/


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. august 2013 af hesch (Slettet)

c)   ZLR = R2 + jωL

1H = 1000mH       ( millihenry )

d)  Husk at holde strømmen på kompleks form, når du skal beregne spændingsfaldet !

Du må så regne semimanuelt:  (a+jb)(c+jd) = (ac-bd)+j(ad+cb) og

(a+jb) / (c+jd) = (a+jb)(c-jd) / (c+jd)(c-jd) = (a+jb)(c-jd) / (c2+d2)


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. august 2013 af hesch (Slettet)

#0: #9:   Sidste linie skrevet ud:

(a+jb)(c-jd) / (c2+d2) =  ( (ac+bd) + j(bc-ad) ) / (c2+d2 )

Bemærk, at nævneren er et reelt tal, der blot skal divideres op i realdel og imaginærdel i tælleren.

Jeg har glemt at forklare, at de i opgaven nævnte 80V, har jeg valgt, komplekst, at sætte lig med 80+j0 V. Dette for at definere en referencevinkel = 0 her. Et eller andet sted skal man have en reference, og potentialet 0V dur jo ikke, for denne spænding har ingen fasevinkel.

Så når du bibeholder fasevinkel for strømmen IRC på kompleks form, og beregner spændingsfaldet ULC vha. denne komplekse strøm, så adderer du pr. automatik fasedrejningen i RC-leddet til LC-leddet, og finder dermed pr. automatik den samlede fasedrejning i kredsløbet, der spørges om i opgaven.

Man kan addere de enkelte fasedrejninger til slut i opgaven i denne opgave, men ved mere komplicerede opgaver, går det hurtigt galt, hvis man ikke holder fast i en struktur. Du har tidligere "trænet" Kirchhoffs love, og disse indebærer bestemt ikke mulighed for "manuelle" additioner af ledvise fasedrejninger i efterkalkulation af Kirchhoffs løsning.

Det er derfor jeg fastholder en "stram" struktur, for du kommer til at anvende Kirchhoff senere i dit forløb. Heldigvis vil computerprogrammer her udføre de komplekse talberegninger for dig.   :)


Svar #11
26. august 2013 af Lone110 (Slettet)

nu kommer den her sætning til gode: OBS:  Hold nu tungen helt lige i munden mht. de komplekse tal ! 

jeg er lidt lost nu, men skal det være komplekst hehe

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
26. august 2013 af hesch (Slettet)

#11:  Ja, men glæd dig:  I et programsprog som Fortran, skriver du blot i variabelerklæringen:

A, B, C:    CMPLX

og i programmet:

A = B*C / ( B+SIN(C))

. . . .  og den gør det. Fortran kender komplekse tal implicit, og kan beregne sin( kompleks vinkel ). No problem.

Men foreløblig må du løse c) manuelt.  Spørgsmål ?


Svar #13
26. august 2013 af Lone110 (Slettet)

c)   ZLR = R2 + jωL ⇒ 10Ω+jω95.5

ω=2*π*50

så kan vi addere dem komplekst så har vi svaret på c)  


Brugbart svar (1)

Svar #14
26. august 2013 af hesch (Slettet)

#13: Du skulle lige lave mH om til H. 

Hvad vil du addere ?   Læs #1, punkt d) igen.

 


Svar #15
27. august 2013 af Lone110 (Slettet)

95.5mH=0.0955H

jeg vil addere c)   ZLR = R2 + jωL 

 


Brugbart svar (1)

Svar #16
27. august 2013 af hesch (Slettet)

#15:   Hvorfor gør du nu det ?   Hvad giver da 1+j1 ?    2?

Du skal holde alt på kompleks form.  Ellers "taber" du fasevinklen, som nævnt i  #3.

Du skal beregne impedansen ZLR i c).   Herefter spændingsfaldet ULR i d).

Hold overblikket i hovedtrækkene ved løsning af opgaven i  #1.  "Leg" at impedanserne er ohmske modstande, og at ohms lov dermed kan anvendes:   U = R*I, osv.

Lad dig ikke forvirre af alt dette komplekseri. Det er bare besværligt, men ikke mere indviklet end ohms lov.

 


Svar #17
27. august 2013 af Lone110 (Slettet)

okay :P

c) ZLR = R2 + jωL ⇒ ZLR=10Ω+jω0.0955

b)  I = 80V / 36Ω-j39.99Ω = 0,99475+j1,10500 A

 

d)  Bestem spændingen over LR-leddet  ( strømmen er kendt fra b)  )

 

så skal vi gange disse to med hinanden hvis jeg ikke tager fejl  

U=0,99475+j1,10500 A * 10Ω+jω0.0955 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. august 2013 af hesch (Slettet)

#17:   Ja, men jeg mangler ligesom en mellemregning her:

c) ZLR = R2 + jωL ⇒ ZLR=10Ω+jω0.0955 = 10+j30,00Ω

Hvis vi bliver enige om mellemresultaterne undervejs, bliver det lettere af fange fejlene.

Din sidste linie:  d)   ULC = . . . .    er rigtig.

0,99475+j1,10500 A * 10+j30,00Ω = -23,2025+j40,8925 V     ( jeg er flink )

Og hvad så ?


Svar #19
27. august 2013 af Lone110 (Slettet)

mega flink ! :D tak

så skal vi også gøre det for ZRC=R1+jX ⇒ Z1=36Ω+j39.99Ω

og så kan vi lave e)

e)  Bestem spændingen over hele kredsen = URC + ULC.

 

ZLR=ULC=0,99475+j1,10500 A * 10+j30,00Ω = -23,2025+j40,8925 V

 

ZRC=URC=0,99475+j1,10500 A* 36Ω - j39,99Ω= 

addere og opgave a) er done :D

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #20
27. august 2013 af hesch (Slettet)

#19:

URC=0,99475+j1,10500 A* 36Ω - j39,99Ω=   ? ?

Jamen det er jo vedtaget, at URC = 80+j0 V.  

Læs #10 igen. Spørg, hvis du ikke forstår, for det er en vigtig pointe i opgaven.


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.