Kemi
maj2002 opg3
26. oktober 2005 af
sabrine (Slettet)
Hej, opgaven er lidt lang, men håber der er nogle der kan hjælpe..
a) Afstem de to reaktionsskema:
1.
Cu(s) + NO3^- (aq) -> Cu2+(aq) + NO2(g)
2.
Ag(s) + NO3^- (aq) -> Ag+(aq) + NO2(g)
Opløsningen overføres til en 100mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med vand. Kolbens indhold hældes ud i et bægerglas, hvor opløsningen sammen med en sølvstang udgør venstre halvcelle i en elektrokemisk celle. Højre halvcelle udgøres af en sølvstang i en 0,100M sølvnitratopløsning.
Ag(s) l Ag+(aq) ll Ag+(aq, 0,100M) l Ag(s)
b) Beregn elektrodepotentialet for den højre halvcelle ved 25 C grader.
Det lille stykke smykkeguld vejede oprindeligt 175 mg, og kobberindholdet heri er bestemt til 43 mg. Koncentrationen af sølv(I)ioner i opløsningen af smykkeguldet kan bestemmes ved at måle den elektrokemiske celles elektromotoriske kraft (hvilespænding). Den elektromotoriske kraft måles til 69 mV ved 25 oC.
c) Beregn massen af sølv i det lille stykke smykkeguld.
Hvilken karat har smykkeguldet ?
Guld kan under passende betingelser opløses i en blanding af saltsyre og salpetersyre
ifølge reaktionsskemaet(II)
Au(s) + NO3-(aq) + 4 H+(aq) + 4 Cl-(aq)-> AuCl4-(aq) + NO(g) + 2 H2O(l)
Kongevand (Aqua Regia) er en blanding af tre dele koncentreret saltsyre og en del koncentreret
salpetersyre.
e) Argumenter for, at guld kan opløses i kongevand ifølge reaktionsskema (II).
mit bud:
a)
1.
2Cu(s) + 2NO3^- (aq) -> 2Cu2+(aq) + 2NO2(g)
?
2.
Ag(s) + 2NO3^- (aq) -> Ag+(aq) + 2NO2(g)
?
b)
e=e(teta)+(0,059V/1)*log[0,100M)=
e=0,80V+(0,059V/1)*log[0,100M)=
e=0,741V ?
hvordan løser jeg c og e ?
a) Afstem de to reaktionsskema:
1.
Cu(s) + NO3^- (aq) -> Cu2+(aq) + NO2(g)
2.
Ag(s) + NO3^- (aq) -> Ag+(aq) + NO2(g)
Opløsningen overføres til en 100mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med vand. Kolbens indhold hældes ud i et bægerglas, hvor opløsningen sammen med en sølvstang udgør venstre halvcelle i en elektrokemisk celle. Højre halvcelle udgøres af en sølvstang i en 0,100M sølvnitratopløsning.
Ag(s) l Ag+(aq) ll Ag+(aq, 0,100M) l Ag(s)
b) Beregn elektrodepotentialet for den højre halvcelle ved 25 C grader.
Det lille stykke smykkeguld vejede oprindeligt 175 mg, og kobberindholdet heri er bestemt til 43 mg. Koncentrationen af sølv(I)ioner i opløsningen af smykkeguldet kan bestemmes ved at måle den elektrokemiske celles elektromotoriske kraft (hvilespænding). Den elektromotoriske kraft måles til 69 mV ved 25 oC.
c) Beregn massen af sølv i det lille stykke smykkeguld.
Hvilken karat har smykkeguldet ?
Guld kan under passende betingelser opløses i en blanding af saltsyre og salpetersyre
ifølge reaktionsskemaet(II)
Au(s) + NO3-(aq) + 4 H+(aq) + 4 Cl-(aq)-> AuCl4-(aq) + NO(g) + 2 H2O(l)
Kongevand (Aqua Regia) er en blanding af tre dele koncentreret saltsyre og en del koncentreret
salpetersyre.
e) Argumenter for, at guld kan opløses i kongevand ifølge reaktionsskema (II).
mit bud:
a)
1.
2Cu(s) + 2NO3^- (aq) -> 2Cu2+(aq) + 2NO2(g)
?
2.
Ag(s) + 2NO3^- (aq) -> Ag+(aq) + 2NO2(g)
?
b)
e=e(teta)+(0,059V/1)*log[0,100M)=
e=0,80V+(0,059V/1)*log[0,100M)=
e=0,741V ?
hvordan løser jeg c og e ?
Svar #2
26. oktober 2005 af frodo (Slettet)
a) da der ikke er atom- eller ladningsbevarelse, er begge reaktioner forkert afstemt.
Det er redoxreaktioner.
b) korrekt, uden at have regnet efter
c) du kender EMK,og deraf kan du finde venstre halvcelles potential, og deraf isolere koncentrationen af Ag+, som du ved stammer fra fast sølv i smykket. Bestem da stofmængden, og deraf massen.
Da kan guldindholdet bestemmes, da det må udgøre resten af massen, og deraf karattallet
e) anvend almene ligevægtsbegreber, eller hvis du har mod på det, giv dig ud i noget omtrentligt termodynamik
Det er redoxreaktioner.
b) korrekt, uden at have regnet efter
c) du kender EMK,og deraf kan du finde venstre halvcelles potential, og deraf isolere koncentrationen af Ag+, som du ved stammer fra fast sølv i smykket. Bestem da stofmængden, og deraf massen.
Da kan guldindholdet bestemmes, da det må udgøre resten af massen, og deraf karattallet
e) anvend almene ligevægtsbegreber, eller hvis du har mod på det, giv dig ud i noget omtrentligt termodynamik
Skriv et svar til: maj2002 opg3
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
