Matematik
tællelighed
En mængde A er tællelig hvis der findes en injektiv afbildning´fra A til de naturlige tal N.
Sådan defineres det i min bog, og man går derfra over til at snakke om tællelige mængder. F.eks. er mængden af talpar NxN = {(j,k) : j,k ∈ N} tællelig, fordi man åbenbart kan arrangere dem i et skema, hvor hvert diagonalelement har endeligt mange elementer.
Og det giver vel alt sammen meget god mening, men jeg synes at savne et eksempel på en mængde, hvor den her teori fejler - altså en ikke tællelig mængde (højere kardinalitet end de naturlige tal). Kan I give mig et eksempel?
Svar #1
27. august 2013 af Andersen11 (Slettet)
Mængden af de reelle tal R er en uendelig mængde, der ikke er tællelig.
Svar #2
27. august 2013 af SuneChr
Mængden I af irrationale tal er ikke-tællelig. Hvis nemlig I var tællelig, var også R = Q ∪ I en tællelig mængde.
Svar #3
27. august 2013 af Mathematica (Slettet)
har kigget lidt på beviset for at R ikke er tællelig. Her bruges, at alle reelle tal har en decimalekspansion. Hvorfor gælder dette nødvendigvis?
Svar #4
27. august 2013 af Andersen11 (Slettet)
#3
Hvis man har et reel tal x ∈ ]0,1] findes der en entydig algoritme til at skrive x som
x = ∑∞n=1 an/10n ,
hvor an ∈ {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} , og enhver række af denne form fremstiller et tal i intervallet ]0,1].
Der findes også andre måder hvorpå man kan bevise, at R er uendelig og ikke tællelig.
Svar #5
28. august 2013 af Andersen11 (Slettet)
I mængdelæren indfører man en relation ~ mellem mængder. To mængder A og B siges at være ækvivalente, og vi skriver det A ~ B, hvis der findes en bijektion φ: A |--> B . Relationen ~ ses let at være en ækvivalensrelation. Den giver derfor anledning til en inddeling af klassen af mængder i ækvivalensklasser.
Ækvivalensklassen, der indeholder mængden A, kaldes for kardinaltallet af A, hvilket skrives card(A). For to mængder A og B har vi da med disse definitioner, at
A ~ B ⇔ card(A) = card(B)
Hvis A er en endelig mængde, kan elementerne i A nummereres med et endeligt afsnit {1,2,...,n} af de naturlige tal N, og man vil se, at
A ~ {1,2,..,n} ,
og vi kan da skrive
card(A) = card({1,2,...,n}) .
Det vil forekomme naturligt at skrive card({1,2,...,n}) = n , hvorfor vi for den endelige mængde A kan skrive
card(A) = n .
For en endelig mængde A svarer mængdens kardinaltal card(A) derfor til antallet af elementer i A.
Ækvivalensklassen, der indeholder mængden af de naturlige tal N, kaldes
(aleph nul), og enhver mængde, der indeholder denne ækvivalensklasse, siges at være tælleligt uendelig (eller numerabel). Vi han skrive
card(N) =
.
Det er antydet ovenfor, at det ikke er muligt at konstruere en bijektion fra mængden N af de naturlige tal på mængden af de reelle tal R. Mængden af de reelle tal tilhører derfor en anden ækvivalensklasse, som kaldes
(aleph én), og vi kan skrive
card(R) =
.
Enhver mængde, der tilhører ækvivalensklassen
siges at have kontinuets mægtighed.
Det er muligt at indføre en ordning af kardinaltallene, idet man for to mængder A og B definerer
card(A) ≤ card(B) , hvis der findes en injektion fra A ind i B , og
card(A) < card(B) , hvis der findes en injektion fra A ind i B, men ingen bijektion fra A på B.
Det følger så af det ovenstående, at
<
,
og det interessante er, at man kan vise, at der ikke findes noget kardinaltal mellem
og
.
Man kan også vise følgende sætning: For enhver mængde A findes der en mængde B, så at
card(A) < card(B) .
Det betyder, at der findes mængder med kardinaltal der er større end
. Cantor viste, for eksempel, at for en mængde A har mængden af alle delmængder af A større kardinaltal end A . Det følger heraf, at mængden af alle delmængder af de reelle tal har et kardinaltal, der er større end
.
Svar #6
28. august 2013 af SuneChr
Man kan nu spørge, om der findes en delmængde M ⊆ R , hvor M er ikke-tællelig, men for lille til at kunne afbildes på R , en bijektion fra M på R ?
Det er, så vidt vides, aldrig blevet bevist, om der gælder:
Enhver delmængde af R er
enten endelig, tællelig eller af kontinuets mægtighed.
Svar #7
28. august 2013 af Andersen11 (Slettet)
#6
Ja, det er korrekt, og jeg gik for vist i #5 med at hævde, at der ikke findes et kardinaltal mellem
og
; det er fortsat en hypotese (kontinuumshypotesen)
Skriv et svar til: tællelighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
