Matematik

Differentation og monotoniforhold

30. august 2013 af unfaithful91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej med Jer! 
Jeg har 2 opgaver jeg ikke rigtigt kan løse. Kan I hjælpe med at komme i gang? Jeg vil helst selv ku det her så bare skriv hvad og hvorfor jeg skal gøre for at komme videre. 

1) bestem den afledede funktion   f(x)= 1/x^2

 

2) Find monotoniforhold samt lokale ekstrema  f(x)= x^3 - 3x^2 -5 

 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

1) benyt, at 1/x2 = x-2 .

2) Differentier funktionen f(x) = x3 - 3x2 -5 , og løs så ligningen f '(x) = 0 .


Svar #2
30. august 2013 af unfaithful91 (Slettet)

den første forstår jeg slet ikke med 2)  bliver  f'(x)=3x^2-6x ikke også?  og så går jeg i stå igen da jeg ikke ved hvordan jeg skal reducere det i f '(x) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. august 2013 af LubDub (Slettet)

for f(x) = x3 - 3x2 + 5 er f '(x) = 3x2 - 6x ligesom du skriver i #2

du skal efterfølgende løse ligningen

                     f '(x) = 0

                     3x2 - 6x = 0

                     3x·(x - 2) = 0

                     benyt her nulreglen for at finde x


Svar #4
30. august 2013 af unfaithful91 (Slettet)

1) bliver det så f '(x)=-2x^-3  ??


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

1) Ved at benytte omskrivningen 1/x2 = x-2 kan man så benytte den generelle formel

(xn)' = n·xn-1 .

2) Man finder monotoniforholdene for en funktion f(x) ved at bestemme fortegnsvariationen for den afledede funktion f '(x). Derfor skal man løse ligningen f '(x) = 0. Løs derfor ligningen

3x2 -6x = 0 .

Faktoriser og benyt nulreglen.


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt for 1).


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2013 af LubDub (Slettet)

#4

        ja!


Svar #8
30. august 2013 af unfaithful91 (Slettet)

ja men problemet er så at jeg kan kan godt løse ligningen ved hjælp af lommeregner men ikke ved håndkræft har ikke haft matematik i et år og er helt fortabt. 


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. august 2013 af LubDub (Slettet)

#8

 ved du hvordan man benytter nulreglen?

 læs evt. http://da.wikipedia.org/wiki/Nulreglen :)


Svar #10
30. august 2013 af unfaithful91 (Slettet)

3x2 -6x = 0    v    3x(x-2) = 0

3*x=0    v     x-2=0

x=0    v    x=2 

 

er det det? hvad er det jeg lige har gjort og hvad skal jeg så nu? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er det. Du har benyttet nulreglen for et produkt. Derefter skal nu benytte kendskabet til nulpunkterne for f '(x) til at lave fortegnsvariationen for f '(x) .


Svar #12
30. august 2013 af unfaithful91 (Slettet)

ok jeg har fået det til: f er voksede i ]-uendlighed , 0] og i [2, uendlighed[   og aftagende i [0,2] ? er det så færdig?


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ikke helt. Du skal også bestemme de lokale ekstrema.

Symbolet ∞ kaldes "uendelig", ikke "uendlighed".


Svar #14
30. august 2013 af unfaithful91 (Slettet)

hvordan bestemmer man de lokale ekstrema?


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. august 2013 af LubDub (Slettet)

#14

f '(x)  benyttes til at beregne ekstremumspunkter (minimum eller maksimum)

                Disse opfylder f '(x) = 0.

Herudfra fastlægges monotoniintervalerne.

Fortegnsvariationen for f '(x) i disse intervaller fastlægger monotonien for f(x).

Hvis  f '(x) > 0 for alle x ∈ [a;b], er f voksende i [a;b].
Hvis  f '(x) < 0 for alle x ∈ [a;b], er f aftagende i [a;b].
Hvis  f '(x) = 0 for alle x ∈ [a;b], er f konstant i [a;b].


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ved at undersøge fortegnsvariationen for f '(x) omkring dens nulpunkter. Lokale ekstremumspunkter skal findes blandt løsningerne til ligningen f '(x).


Brugbart svar (0)

Svar #17
31. august 2013 af mathon

Lokale ekstremumspunkter skal findes blandt
løsningerne til ligningen
                                                 f '(x) = 0


Skriv et svar til: Differentation og monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.