Matematik

Injektiv

30. august 2013 af Linnese (Slettet)

Hvordan forklarer jeg, at en funktionsforskriften for en given funktion er injektiv-funktion uden, at kigge på grafen?

Er der noget, som jeg skal beregne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det betyder matematisk set, at

x1 ≠ x2 ⇒ f(x1) ≠ f(x2) for alle x1, x2 i definitionsmængden for f.

Der findes ikke to forskellige x-værdier, der har samme funktionsværdi.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2013 af Mathematica (Slettet)

Definition af injektiv:

f(x)=f(x') => x=x'

Det betyder rent sprogligt, at hvert element mappes til et unikt andet element. 
Hvis du tænker lidt over det, kan du nok se, at det at en funktion er injektiv på et interval er ensbetydende med, at den er monoton. Hvis du derfor kan vise, at din konkret givne funktion er monotont voksende eller aftagende, betyder det, at den er injektiv. 


Svar #3
30. august 2013 af Linnese (Slettet)

Ja, det ved jeg godt. Jeg har læst om det i min bog, men der er ikke noget eksempel på, hvordan jeg viser, at den funktionsforskrift, som jeg sidder med, er injektiv.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

En differentiabel funktion, der er strengt voksende eller strengt aftagende er injektiv. Undersøg, om f '(x) har konstant fortegn.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. august 2013 af SuneChr

En afbildning af D ind i B kaldes injektiv, hvis det for to forskellige vilkårlige elementer i D gælder, at deres billede er forskellig.
Ethvert element i B er således billede af højst ét element i D.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. august 2013 af SuneChr

Der er ikke, ved en injektion, krav om, at til ethvert element i B knyttes netop ét element i D.
Udvides injektionen, fra
- ethvert element i B er således billede af højst ét element i D   til
- ethvert element i B er således billede af netop ét element i D
kaldes det en bijektion, den udvidede injektion.


 


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

For at præcisere definitionerne:

Afbildning f: D |--> B

Injektiv: ethvert element i D har et billede i B, og to forskellige elementer i D afbildes altid i to forskellige elementer i B.

Surjektiv: ethvert element i B er billede af et element i D.

Bijektiv: afbildningen er både injektiv og surjektiv.


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. august 2013 af PeterValberg

udtrykt grafisk [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
31. august 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. august 2013 af SuneChr

Der gælder:


[  x1 ≠ x2  ⇒  f(x1) ≠ f(x2)  ]     ⇔

[  x1 ≠ x2  ∧  f(x1) ≠ f(x2)  ]      ∨
[  x1 = x2  ∧  f(x1) ≠ f(x2)  ]      ∨
[  x1 = x2  ∧  f(x1) = f(x2)  ]
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. august 2013 af SuneChr

Med mængdenotation kan, og vil  # 10  se således ud:

{ ∀ x1 ; x2 ∈ D |  x1 ≠ x2   ⇔  f(x1) ≠ f(x2) }  \  { ∀ x1 ; x2 ∈ D |  x1 ≠ x ∧  f(x1) = f(x2) }

Det er nøjagtig, hvad der også udtrykkes i  # 1.


Skriv et svar til: Injektiv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.