Matematik

Matrixregning

02. september 2013 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg har en ligning, der hedder:

A · x = λ · x, hvor

A er en kendt kvadratisk (2x2) matrix,

λ er et kendt tal (egenværdi til A) og

x er en ubekendt søjlematrix (egenvektor til A).

Hvordan kan man finde den ubekendte søjlematrix (nemmest)?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2013 af peter lind

Hvis λ er en egenværdi er der uendelig mange løsninger. Selve matrixligningen skrevet ud i koordinater er 2 ligninger med 2 ubekendte. De 2 ligninger er imidlertid proportionale så der reelt kun er en ligning. Skriv ligningerne ud og sæt for eks. x1 =1 eller et andet bekvemt tal (x1=0 er i de fleste tilfælde uegnet) og brug dette til at finde et x2. x = (1, x2) er så en egenvektor og samtlige løsninger kan findes som k*x.

Hvis ligningen er noget i retning af k*x1=0 k≠0 er x1 =0 den eneste mulighed. I så fald er (0, 1) en egenvektor


Svar #2
02. september 2013 af turk89 (Slettet)

#1

Jeg vil gerne prøve at løse denne her:

http://peecee.dk/upload/view/420489

Jeg har vedhæftet et word dokument, hvor du kan se matrix A og egenværdierne. Bemærk, at der er to egenværdier og disse ikke er en søjlevektor, men to selvstændige tal.

Kan vi prøve at finde egenvektoren for den første egenværdi?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det ville da være nemmere blot at give matricen og egenværdierne her, så vi ikke skal rode med filer, der i mit tilfælde bliver blokeret af min virusbeskyttelse.


Svar #4
02. september 2013 af turk89 (Slettet)

#3

Hvordan har du tænkt dig, at jeg skal skrive det her uden en matrix-funktion?

Here it goes:

          |0,0017661            0,0010092|

A =     |0,0017661            0,0014346|

λ1,2 = {0,002946;0,000255}


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det gik da fint sådan.

Man skal så løse ligningssystemet

0,0017661·x1     +     0,0010092·x2 = 0,002946·x1

0,0017661·x1     +     0,0014346·x2 = 0,002946·x2

På grund af afrundingsfejl er determinanten ikke nøjagtigt lig med 0, og ligningssystemet her har numerisk kun den ene løsning (0;0).


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2013 af peter lind

Ligningen for første koordinat bliver

0,0017661*x1+0,0010092x2 = λx1

hvor λ er en af de 2 opgivne egenværdier


Svar #7
02. september 2013 af turk89 (Slettet)

#5 og #6

Med første egenværdi kommer jeg frem til:

x2 = 1,168 · x1   med den første ligning og

x2 = 1,169 · x1   med den anden ligning.

Hvordan finder jeg så x1? Sætter jeg dem lig hinanden, bliver x1 lig 0.


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

De to ligninger skal være identiske. De er lidt forskellige, fordi der er afrundingsfejl i matricen og egenværdierne, som nævnt i #5.

Antager vi, at de to ligninger er helt identiske og lig med den første, giver ligningen

x2 = 1,168 · x1  

så en parameterfremstilling for alle egenvektorerne for egenværdien λ1 med x1 som parameter:

x = [ x1 ; 1,168 · x1 ] , x1R .


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2013 af peter lind

Der er uendelig mange løsninger til de ligninger. genlæs #1

Hvis du sætter x1 = 1 får du ligningen

0,0017661+0,0010092x2 = λ

heraf finder du så for hver af egenværdierne x2


Svar #10
02. september 2013 af turk89 (Slettet)

#8 og #9

Bruger man lommeregneren eller ser på resultatet, kommer man frem til søjlevektoren [0,65;0,76]. Hvordan ved man, at det er lige præcis dén løsning, man er på udkig efter?


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Der er uendeligt mange løsninger, som skrevet på formen i sidste linie i #8. Man kan så finde de vektorer i egenrummet, som også opfylder, at |x| = 1. Det ser ud til, at din lommeregner finder sådan en løsning.


Svar #12
02. september 2013 af turk89 (Slettet)

#11

Tak, det hjalp!


Skriv et svar til: Matrixregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.