Kemi

Kemi A 31. maj 2010 Opg. 4. Wc-rens

03. september 2013 af Penjen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle kemi elskende personer derude. :-)

Min veninde og jeg har en del problemer med denne opgave, og derfor søger vi nu hjælp ved Jer. Det er især opgave B vi bøvler med.

Opgaven lyder:

En flaske wc-rens indeholder en monohydron (monoprot) organisk syre. Øvrige indholdsstoffer har ingen syre-base egenskaber.
10,0 mL wc-rens afpipetteres i en 100 mL målekolbe og der fyldes op til stregen med demineraliseret vand. Med en 10,00 mL fuldpipette udtages en prøve af den fortyndede opløsning af wc-rens som titreres med en 0,0859 M NaOH med følgende resultat.

a) Marker ækvivalenspunktet, benyt svarark.
Giv eksempler på egnede indikatorer til en kolorimetrisk titrering af wc-rens.

(har vi besvaret med Naphtholphthalein, Cresolrødt og Phenolphthalein og begrundet det med, at de hver især har et omslagspunkt omkring der hvor vores syre fra wc-rens har sit ækvivalenspunkt)

b) Beregn stofmængdekoncentrationen af den organiske syre i wc-rens.


c) Bestem pKS for syren.
Redegør for, hvilken organisk syre wc-rens kan indeholde.

(Vi går ud fra, at der først skal bruges formel for styrkekonstant (Ks=([H3O+]·[B])/[S]) og derefter styrkeeksponent for en syre (pKs=-logKs).)

d) Beregn pH af den fortyndede wc-rens og sammenlign med den målte værdi.

(Bruger enten formlen for svag syre eller stærk, det afhænger af pKs)

Vedhæftet fil: Opgave 4 wc rens.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2013 af mathon

b)
        Ækvivalenspunktet aflæses til 20,75 mL 0,0859 M NaOH.

               stofmængdereaktionsforholdet
                                                                     R-COOH : NaOH  =  1 : 1

               titerligning:
                                                          syre                      base

                                                 (0,010 L) • cs_fort  =  (0,02075 L) • (0,0859 M)

                                                                   cs_fort = (0,02075/0,010) • (0,0859 M) = 1,78243 M

                                                                   cs = 10 • 1,78243 M ≈ 17,82 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2013 af mathon

c)

             pKs er den på titrerkurven aflæste pH-værdi ved halvt titrator volumen.

             pKs er den på titrerkurven aflæste pH-værdi ved (1/2)•(20,75 mL).

             Størrelsen af pKs afgør, hvilken pH-formel der skal anvendes.


Svar #3
03. september 2013 af Penjen (Slettet)

#1


b)                                                               cs = 10 • 1,78243 M ≈ 17,82 M

Du ganger med 10, af hvilken grund? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2013 af mathon

"10,0 mL wc-rens afpipetteres i en 100 mL målekolbe og der fyldes op til stregen med demineraliseret vand".

stofmængden er konstant, men voluminet 10-dobles

Fortyndingsfaktoren er derfor 10.

                        WC-rens                fortyndet WC-rens

                       c = n/V                    cfort = n/(10•V) = (1/10)•(n/V) = (1/10)•c

                                          c = 10 • cfort


Svar #5
05. september 2013 af Penjen (Slettet)

Det kan jeg sagtens se nu. Mange tak for hjælpen Mathon! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. september 2013 af littlejimmy (Slettet)

Er det mig der laver en fejlslutning  eller er:

cs_fort = (0,02075/0,010) • (0,0859 M) = 1,78243 M

Ikke nærmere:

cs_fort = (0,02075/0,010) • (0,0859 M) = 0,178243 M


Skriv et svar til: Kemi A 31. maj 2010 Opg. 4. Wc-rens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.