Matematik

determinantformlen

03. september 2013 af johs5 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

i klassen laved vi gruppe arbejde om determinantformlen, men jeg fik desværre ikke det hele med. Håber der er nogen der lige vil hjælpe mig med det sidste.

på forhånd tak

Vedhæftet fil: Sæt 31.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det fremgår klart, at du ikke fik det hele med. Den vedlagt fil er tom, når jeg åbner den.


Svar #2
03. september 2013 af johs5 (Slettet)

ups.  der kommer et billede her. Håber at du kan se det

 

Vedhæftet fil:determinanten.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2013 af peter lind

Jeg går ud fra at a med en krøllet parentes ovenover betyder tværvektor.

I ligningen lige over den første formel med brøkstreg er vektorligningen (den anden ligning i din fil) er der ganget med tværvektoren til a. a ganget med dens tværvektor giver 0, så første led forsvinder. De 2 andre led med multiplikation af 2 vektorer giver ifølge definitionen på determinant, de anførte deteminanter. Du finder så y ved at dividere med koefficienten til y.

For at finde x skal du gange med tværvektoren til b. Det giver 0 for koefficienten til y. De andre giver igen determinanter. Division med koefficienten til x leddet giver så den angivne formel for x

NB I den 3. ligning er der kommet et a for meget i det første led


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ligningssystemet, der skal løses, er

a + y·b = c

hvor a, b, og c er 2-dimensionale vektorer.

Man danner først skalarproduktet med tværvektoren b^ og udnytter, at bb^ = 0:

x·(ab^) = cb^ ,

hvoraf man aflæser løsningen

x = (cb^) / (ab^)

Dernæst danner man skalarproduktet med tværvektoren â og udnytter, at aâ = 0:

bâ = câ ,

hvoraf man aflæser løsningen

y = (câ) / (bâ)

 


Svar #5
03. september 2013 af johs5 (Slettet)

Er lidt forvirret. Er der ikke en der kunne prøve at illustrere det med ligninger. Ved godt selv at jeg har gjort men er lidt forvirret. #1 du siger den anden ligning, som er den lige over brøkstregen, men det er jo nr. 4?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, i din vedlagte ligning nr 4 benyttes, at aâ = 0 , som det også er forklaret i #4.


Svar #7
03. september 2013 af johs5 (Slettet)

hvad sker der så fra ligning 2 til 3?


Svar #8
03. september 2013 af johs5 (Slettet)

??


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der ganges skalært med vektoren â , men der er et "a *" for meget i det første led.

Man har ligningen

a + y·b = c

og der ganges skalært med â på hver side:

x·(aâ) + y·(bâ) = câ ,

og man benytter så, at aâ = 0, så det første led forsvinder

y·(bâ) = câ ,

og så isolerer man y ved at dividere med (bâ) på hver side

y = (câ) / (bâ)


Svar #10
03. september 2013 af johs5 (Slettet)

tak, du kunne ikke gøre det samme med x?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du burde være i stand til at læse #4 nu.


Svar #12
03. september 2013 af johs5 (Slettet)

ok, studerer lige den så


Svar #13
04. september 2013 af johs5 (Slettet)

takker jer begge. Lige nogle ting der mangler:

giv et eksempel på to linjer, der er parallelle, men ikke sammenfaldende.

giv et eksempel på to linjer der er sammenfaldende

Forklar hvorfor det netop er i de to sidste tilfælde, at deter-
minanten

a1 b1
a2 b2

giver 0.


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Betragt for eksempel linien med ligningen y = 3x -5 . Opskriv nu ligningen for en anden linie, der er parallel med denne, men ikke sammenfaldende med den.


Svar #15
04. september 2013 af johs5 (Slettet)

men jeg skal inkludere determinantformlen. Det kan jeg måske godt?


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, hvorfor dog ikke?


Svar #17
04. september 2013 af johs5 (Slettet)

og denne ligning er? Sorry, men kan ikke det i hovedet


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Vælg selv en linie, der er parallel med den foreslåede linie y = 3x - 5. Hvad ved du om linier, der er parallelle?


Svar #19
04. september 2013 af johs5 (Slettet)

ok, har tegnet mig frem ti det. Hvad så med den sammenfaldende?


Brugbart svar (0)

Svar #20
04. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Der er ligningerne jo identiske.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.