Kemi

Titrering og mængdeberegning

05. september 2013 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg postede denne opgave ligefør, dog var der fejl i teksten. Her er den rigtige.

Det døde hav er en mættet saltsø med et saltindhold i overfladen på 22,7 masse% - 17,5 masse%. En elev har fra sin ferie hjembragt en prøve med vand fra det døde hav, og ønsker at bestemme saltingholdet i prøven ved en titrering.

det kan konstateres at der ikke er bundfald i flasken.

Det anteages at saltet i vandet fra det døde hav består af NaCl i 100 ml mættet opløsning, at densiteten er 1,2 g/ml.

temperatur i lab = 20 grader

A) beregn på grundlag af opslag stofmængden af NaCL i 100 ml mættet oåpløsning af stoffet ved 20 gradet?

Jeg har her regnet m=120 og dernæst sagt n=m/M og fået 2.05 mol, er det rigtigt?

B) beregn massen af den mængde prøve, der skal afvejes, hvis der kalkuleres med et forbrug på 15 mL 0,100 M AgNO3- opløsning til titrering

C) Eleven afvejer den beregnede mængde vand, og gennemfører titreringen. ed ækvivalenspunktet der der brugt 13,8 ml af AgNO3

D) beregn stofmængdekoncentrationene af NaCl i prøven. Angiv endvidere koncentrationene som g Nacl/100 g prøve.

nogen som kan hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2013 af mathon

M(NaCl) = sum({1,1}*{22.990,35.453}) = 58.443 g/mol

Ved 20ºC - opløseligheden af NaCl er næsten ikke temperaturafhængig - kan der opløses
36 gNaCl pr 100 mL opløsning

Ved 100ºC kan der opløses  39 g NaCl pr 100 mL opløsning.

Ved 20ºC er den mættede NaCl-opløsning


                                 c = n/V = (m/M)/V = ((36 g) / (58.443 g/mol)) / (0,100 L) ≈ 6,16 M


Svar #2
05. september 2013 af Maksilkemi (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad du har regnet ud? Hvilken opgave og hvor fås de 36 g fra?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. september 2013 af mathon

Med en densitet på 1,2 g/mL = 1200 g/L
har du

A)

                   n(NaCl) = m / M = ((0,100 L) • (1200 g/L)) / (58,443 g/mol) = 2,053 mol


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. september 2013 af mathon

B)
             Da stofmængereaktionsforholdet
             er
                                  Cl : Ag = 1 : 1

             haves
                                     nprøve(NaCl) = nberegnet(AgNO3) = (0,015 L) • (0,100 mol/L) = 0,0015 mol   

                                     mprøve(NaCl) = ((0,0015 mol)/(2,053 mol)•(100 mL)) • (1,2 g/mL) = 0,08768 g =
                                                                                                                                                87,68 mg

                                                                                                                                       
                                       

                                                    


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. september 2013 af mathon

skal være
                   mprøve(NaCl (aq)) = ((0,0015 mol)/(2,053 mol)•(100 mL)) • (1,2 g/mL) = 0,08768 g =
                                                                                                                                    87,68 mg


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. september 2013 af mathon

C)
      0,08768 g saltvand indeholder (0,0138 L) • (0,100 mol/L) = 0,00138 mol NaCl

      (0,08768 g) / (1,2 g/mL) = 0,07306 mL saltvand indeholder (0,0138 L) • (1,100 mol/L) = 0,00138 mol NaCl

                           cprøve = (0,00138 mol) / (0,07306·10-3 L) = 18,89 M

     


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2013 af mathon

               0,08768 g saltvand indeholder (0,00138 mol) • (58,443 g/mol) = 0,08065 g rent NaCl

               100 g saltvand indeholder (0,08065 g) / (0,08768) • (100 g) ≈ 92,0 g rent NaCl

               cprøve = 92,0 g NaCl pr. 100 g prøve

              


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2013 af counter14 (Slettet)

Jeg har samme opgave. Og i opgave d står der:

"Prøv fx på Internettet at finde frem til en angivelse af sammensætningen af saltet i Det Døde Hav, og overvej, hvad du på dette grundlad kan sige om salt koncentrationen i prøven"  

kan I hjælpe?


Skriv et svar til: Titrering og mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.