Kemi

koordinationstal

28. oktober 2005 af Eva (Slettet)
Hey ;)

har en kemirapport og aner ikke hvad jeg skal.. big problem! håber i lige vil give mig et hint eller 2 ;)

Rapporten hedder:

Bestemmelse af koordinationstallet for chelate komplexer af diaminoethan og undergruppemetalioner

vi har fulgt en exoterm reaktion mellem diaminoethan og en masse metalioner - via måling af temperatur efter tilsætning af 4-5 dråber.

Mine resultater er en masse temperaturer og tilsat mængde diaminoethan.

hvad skal jeg??

skal i hvert fald finde d-signaturen for mine metalioner... men hvad er det og hvordan gør man??

og finde de forskellige metalioners koordinationstal overfor diaminoethan Ved jeg heller ikke hvad betyder :(
(de snakker om at denne har 2 tænder, hvordan tager jeg hensyn til det??)..

Min lærer snakkede om at sætte dem ind i grafer og på den måde finde ækvivalenspunktet.. men hva' dælen skal jeg bruge det til??

Er virkelig på den.. håber i vil hjælpe..

Mvh Eva

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Uden at kende detaljerne i forsøget så prøv at opstille en termodynamisk ligning hvor den ubekendte er antallet af ligander.

Mht. elektrokonfigurationen så se dette eksempel:

Elektrokonfigurationen for metallisk kobber er [Ar]4s^2 3d^7

hvilket betyder at der er 2 elektron i 4s-orbitalen og 7 elektronerne i de 5 3d-orbitaler. Når du i opløsning har en Co^3+ ion har denne mistet tre elektroner og det viser sig at elektronkonfigurationen er [Ar]3d^6. I princippet kan _du_ (med al respekt!) ikke regne ud hvordan elektronerne vil fordele sig og derfor må du gætte eller benytte internettet.

Ethandiamin er et eksempel på en "bidentat" ligand, dvs. den har to "tænder" at binde sig til metalionen med. Cobalt(II) danner fx komplekset [Co(en)3]^2+ cobalt binder tre af liganderne komplekst i et oktaedrisk arrangement.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

"Elektrokonfigurationen for metallisk kobber er [Ar]4s^2 3d^7"

skulle ha' været:

"Elektrokonfigurationen for metallisk cobalt er [Ar]4s^2 3d^7"

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

jeg må være træt. Jeg har TO gange skrevet "elektrokonfiguration" , det hedder altså "elektroNkonfiguration"!

Svar #4
28. oktober 2005 af Eva (Slettet)

okay..
tror du misfoorstod mig lidt med det første spørgsmål.. vi lavede forsøg over en metalion ad gangen ;)

er med på d-signaturen nu... takker :)

hvordan ved man hvor mange ligander den enkelte metalion kan binde..
Og er det antallet den kan binde man kalder koordinations tallet??

eller skal man bare finde det ud fra den d-signatur vi finder?
vi ved jo at

d0, d5, d10 danner ofte tetraedriske komplexer (k=4)

Osv.

Eller er det her ækvivalenspunktet kommer ind? i og med vi så via molforhold mm. kan finde ud af hvor meget der er brugt af metalionen i forhold til liganden??

Svar #5
28. oktober 2005 af Eva (Slettet)

Men kan regne metalionernes ladning ud, ud fra at de alle er "koblet" på clor-"atomer".
Og da molekylet skal være neutral, må metalionens ladning passe til clorionens ladning..

Så i f.eks CrCl3 har Cr ladningen 3+

Eller er det helt forkert??

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Koordinationstallet er antallet af ligander i koordinationssfæren som vi kalder det. Dvs koordinationstallet for cobalt i [Co(en)3]^2+ er 3.

Den der regel med d0, d5 og d10 synes jeg er lidt grov.. den kan du ikke regne med.

Jeps i CoCl3 er ladningen af metalcentret 3+ (det er kun i teorien i virkeligheden er det løgn, men lad være med at spekulere på det :D)

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Hvis jeg skal hjælpe mht. forsøgsdata må jeg nok hellere høre hvad i mere præcist gjorde...

Jeg svarer nok ikke i dag, da jeg skal til fest :D
Men i morgen hjælper jeg gerne!

Svar #8
28. oktober 2005 af Eva (Slettet)

Okay :) jamen god fest :)

tror jeg har fanget den nu ;)

Men ville da være rart nok at få det helt på plads i morgen.. jeg kan sagtens vente ;)

Her er så lige et spørgsmål til imorgen:

Når man kigger på hvor mange diaminoethan hver metal binder - binder de så halvt så mange diaminoethan som chloridioner fordi den er bitentat??

Så MnCl2 binder 1 diaminoethan??

Svar #9
28. oktober 2005 af Eva (Slettet)

Med hensyn til hvad vi gjorde:

Udførelse:

Forberedelse:
- Afvej 10 mmol metalionchlorid (molarmassen er angivet på dåsen) i et termobæger og opløs det i 50 mL vand. Placér bægeret på en magnetomrører.
- Montér termosensoren i bægeret.
- Påfyld buretten diaminoethanopløsningen


Titrering:
- Tilsæt 0,25 mL titrator af gangen, vent til temperaturen har stabiliseret sig (ikke til den er helt stabil, for det bliver den ikke før opløsningen har genvundet stuetemperatur!) og aflæs så samhørende værdier af volumen og temperatur.
- Fortsæt med ens tidsintervaller til 1 ml efter temperaturen tilsyneladende holdt op med at stige.
- notér også eventuelle farveskifter.

Gentagelse:
- Gentag med de øvrige metalioner.

Vi gjorde det med stofferne:

MnCl2(s)
CrCl3(s)
FeCl2(s)
CoCl2(s)
NiCl2(s)


Svar #10
29. oktober 2005 af Eva (Slettet)

Hej igen :)
jeg kan finde stofmængden af metalforbindelsen ved n = m/M

Og stofmængden af diamoniethan ved ækvivalenspunket via formelen n = V * C

Men de passer bare overhovedet ikke sammen... havde regnet med at kunne finde forholdet mellem dem og dermed forholdet mellem metalion og diaminoethan... men der er så stor forskel at jeg ikke tror det kan lade sig gøre...

Men hvad skal man så??

Mvh Eva

Skriv et svar til: koordinationstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.