Biologi

Studieretningsopgave

06. september 2013 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Snart skal der vælges emner til stx 3.g studieprojektsopgave, som er en opgave i form af en eksamen. Jeg skal skrive i Kemi og biologi og har nogle spørgsmål:

Er der nogle der har forstand på acetylsalicylsyre eller paracetamol, som evt. kan anbefale nogle gode bøger/tidsskrifter/dokumenter/opgaver eller andre ting?

Hvilke spørgsmåle eller andre ting synes i er en væsenlig ting at have med i sin problemformulering, når man har om en af disse stoffer?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2013 af 123434

I ekstremt høje doser kan leveren ikke følge med. Ved tilfælde af forgiftning kan leveren ikke følge med. Visse organer vokser for at kunne følge med. Lidt biologi

Lidt kemi

N-(4-hydroxyphenyl)ethanamide

Paracetamol kaldes også panodil, Pinex og pamol osv.

Kom måske lidt ind på panodils påvirkning på hjernen, opfindelse osv.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. september 2013 af Casabon

Paracetamol, Panodil, Pinex og Pamol er alle lægemidler, som beytter acetylsalicylsyre som aktivt stof. Hvis du vil arbejde med hvordan og hvorfor det påvirker vores krop, er du nødt til at skrive opgaven med en rimelig kemisk vinkel, eftersom det er nødvendigt at forstå den kemiske sammenhæng som molekylet indgår i, og som giver den de egenskaber den har. På gymnasielt niveau vil det være mest relevant at holde sig til de COX relaterede effekter og det kunne i den forbindelse være relevant at spørge i sin problemformulering, hvorfor acetylsalicylsyre ikke anbefales til patienter med øget blødningstendenser, hvorved man både kan komme ind på de blodfortyndende egenskaber og dermed også de øvrige COX relaterede påvirkninger.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2013 af gahg (Slettet)

Jeg må lige korrigere svar #2, da dette ikke er helt rigtigt.

Panodil, Pinex og Pamol indeholder IKKE acetylsalicylsyre, men derimod paracetamol

Kodymagnyl, magnyl, aspirin o.lign indeholder acetylsalicylsyre. 

Mht din opgave:

Ad acetylsalicylsyre (ASA): Vikrer smertestillende ved at hæmme dannelsen af prostaglandiner i kroppen (ved at hæmme enzymet COX1). Dette er dog ikke hensigtsmæssigt i mavesækken, da prostaglandiner her er ansvarlig for dannelsen af beskyttende mucus der beskytter mavesækken mod den syre der er i mavesaften. En hyppig og frygtet bivirkning er derfor mavesår og blødning. Samtidig øges blødningstendensen da ASA hæmmer blodpladerne (trombocytter). Derfor gives acetylsalicylsyre ikke til folk med mavesår eller blødningssygdomme, men derimod til folk der har haft blodpropper.  

ASA er en svag syre, så ved forgiftninger forsøger man at øge udskillelsen ved at gøre urinen basisk, hvorfor patienterne får natriumbikarbonat (en base) som behandling.

Ad Paracetamol: Virker også ved at hæmme prostaglandiner, men primært i hjernen, og man ser derfor ikke de samme bivirkninger. Ved forgiftning (overdosering) er paracetamol primært giftigt for leveren, da paracetamol metaboliseres i her. Ved for høje doser paracetamol "opbruges" antioxidanten Gluthation, hvorvefter levercellerne tager skade - hvilken kan føre til svær leverskade og død i værste fald. Dette er et rigtig godt emne både mhp. biologi og kemi. 

Konklusion: Ummidelbart vil jeg mene at det ville være oplagt at se på forgiftninger, da der både er meget biologi og kemi. Evt. sætte dem op mod hinanden, da de to stoffer begge er smertestillende, men virker forskelligt og derfor har forskellige bivirkningsprofiler og forgiftningsprofiler.

Håber det kunne hjælpe.

Hvis du senere skal have hjælp til din opgave kan jeg anbefale

www.akademiskfeedback.dk

vh lægen


Skriv et svar til: Studieretningsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.