Matematik

solve brøker med logaritmer

07. september 2013 af johannowiz (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej, sidder med en lille opgave som driller:

1/(e-x+2) = 0,3

jeg skal finde x, hvordan løser man sådan en?

Jeg gjorde det på denne måde: 1/(e-x+2) = 0,3 --> ex/2 = 0,3 --> ex = 2 * 0,3 --> x = ln(0,6) 

hvad gør jeg forkert?

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2013 af mathon

                       1/(e-x+2) = 0,3 = (3/10)

                        e-x+2 = (10/3)

                        e-x= (10/3) - 2 = (4/3)

                        ex = (3/4)

                        x = ln(0,75) ≈ -0,2877


Svar #2
07. september 2013 af johannowiz (Slettet)

er der en regel for :

1/(e-x+2) = 0,3 = (3/10)

     e-x+2 = (10/3)

kendte ikke lige den metode, men det virker logisk nok


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2013 af mathon

     
              (a/b) = (c/d)

              (a/b)-1 = (c/d)-1          reciprokværdier

               (b/a) = (d/c)              brøk"tipning"

.
 

Hvis to forhold er identiske, er de omvendte forhold også identiske

dog med forbeholdet nævnt i #4's sidste linje.
              


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det drejer sig om at isolere x. x forekommer som e-x , så det drejer sig så først om at isolere e-x . e-x er et led i nævneren af en brøk, så det drejer sig så igen om at isolere nævneren, så man kan komme ind til e-x . Når to brøker a/b og c/d er lige store, altså a/b = c/d, er deres omvendte brøker også lige store, altså b/a = d/c, forudsat, at der ikke divideres med 0 nogen steder.


Svar #5
07. september 2013 af johannowiz (Slettet)

ok, takker


Skriv et svar til: solve brøker med logaritmer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.