Kemi

Reaktionsbrøken!

09. september 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kan ikke helt finde ud af om det er et trick spørgsmål eller en fejl for min læres side. Når jeg skal beregne reaktionsbrøken og har 0,50 mol hydrogen, men i reaktionsligningen er det dihydrogen. Skal jeg så gange de 0,50 mol med 2 for at få den i dihydrogen eller er det bare min lære der har lavet en tastefejl og de 0,50 mol er for dihydrogen. Hvad tror i??

K for ligevægten:
      H2 (g)  +  CO2 (g)  D  H2O (g)  +  CO (g)
har ved 720 ºC værdien 1,6.
I en beholder på 100 L findes ved 720 ºC 0,50 mol hydrogen og 1,00 mol carbondioxid i blanding med 1,50 mol vand og 2,00 mol carbonmonoxid.

Beregn værdien af reaktionsbrøken, Y.

[H2(l)]=0,50mol, [CO2(l)]=1,00mol, [H2O(aq)]=1,50mol, *[CO(l)]

Y= [H2O(aq)]*[CO(l)] / [H2(l)]*[CO2(l)] =


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2013 af mathon

for
                                   H2 (g)    +    CO2 (g)    <--->    H2O (g)    +    CO (g)

  ligevægtsbrøken
                                        [H2O] • [CO]      n(H2O) • n(CO)
                                        ----------------  =  -------------------- = Kc720º = 1,6     da  V -2  kan kan "forkortets bort"
                                         [H2] • [CO2]       n(H2) • n(CO2)

               

  reaktionsbrøken
                                           (1,50 mol) • (2,00 mol)
                                    Y =  -----------------------------  = 6 > Kc720º
                                           (0,50 mol) • (1,00 mol)

.

hvilket viser, at det aktuelle reaktionsforløb
mod ligevægt
er
                                     H2O (g)    +    CO (g)   --->   H2 (g)    +    CO2 (g) 

        


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2013 af mathon

.............
enheder
                   M2 /  M2 = M0 = 1       altså dimensionsløs  ( = uden enhed i dette specifikke tilfælde)


Svar #3
10. september 2013 af maikenC (Slettet)

Tak for svar. Mht til de enheder, hvordan ved jeg at det er m2/m2? Er det fordi der er to reaktanter og to produkter? Og hvorfor giver der nogen gange M-1, M-2?

Svar #4
10. september 2013 af maikenC (Slettet)

Og det jeg også var i tvivl om er at der står dihydrogen i reaktionsskemaet, men nede ved konc. Af reaktanterne og produkterne står kun konc. For hydrogrn, er der en fejl og der skulle stå dihydrogen ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2013 af mathon

#3

Fordi reaktionsbrøken for

                                    a A   +   b B   -->   c C   +   d D            

                           [C]c • [D]d
                     
Y =     -------------                har enheden    Mc+d-a-b
                                  
[A]a • [B]b


Svar #6
10. september 2013 af maikenC (Slettet)

Hvor får du så m2 fra, er det ikke kun hvis der er flere af dem du skal sætte dem ind i formlen for enheder?

Svar #7
10. september 2013 af maikenC (Slettet)

Ah nu forstår jeg vist, det er fordi du har to reaktanter og to produkter og derfor er det m2/m2? Havde du har 2H2 ville det skulle have været M2/M3, er det rigtig forstået ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2013 af mathon

#4
      Når der skrives hydrogen er det for den rutinerede kemiker selvfølgeligt, at der er tale om toatomige
      hydrogenmolekyler - dihydrogen.

      Det kan derfor - fra opgavestillerens side - være en pædagogisk glemsomhed over for den urutinerede
      nybegynder, som skal "bakse" med opgaven, medmindre der andetsteds i opgaveteksten er redegjort for
      dette.


Svar #9
10. september 2013 af maikenC (Slettet)

Tusind rak for hjælpen, den har været super.

Svar #10
10. september 2013 af maikenC (Slettet)

Lige et spørgsmål mere. Når Y>K, så står der i min bog af reaktionen løber mod venstre, du har tegnet den til højre?


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. september 2013 af mathon

#10

                …bemærk, at jeg har noteret reaktionen fra højre mod venstre blot skrevet i sædvanlig
                    reaktionsretning…


Skriv et svar til: Reaktionsbrøken!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.