Kemi

Partialtryk?

11. september 2013 af Ukenddt (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en lufttom beholder på 0,472 L ledes så meget phosgen ind ved 25 °C, at trykket bliver 0,311 bar.

Beholderen opvarmes til 1000 K, og trykket måles til 2,18 bar.

Følgende reaktion forløber, indtil ligevægten har indstillet sig.

COCl2 (g) <--> CO (g) + Cl2 (g)

a)Beregn partialtrykket af de tre gasser i beholderen ved 1000 K. 

P(A) = n(A)/n * P 

Jeg har startet med at finde stofmængden for alle tre gasser samlet vha. idealgasligningen. Herefter skal jeg vel finde stofmængden af hver enkelt gas? men jeg kender jo ikke massen af dem - er der nogle, der kan hjælpe mig lidt videre? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2013 af kieslich (Slettet)

Lad n0 være antal mol COCl2 inden opvarmningen, og lad n1 (COCl2) ,n2 (CO) og n3 (Cl2) være antallet af mol af de tre stoffer efter opvarmningen. så er n2 = n3, n1 = n0 - n2 og n1 + 2n2 = beregnet antal. Ud fra de to sidste ligninger kan n1 og n2 beregnes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2013 af mathon

no25ºC = (p•V) / (R•T) = ((0,311 bar)•(0,472 L) / ((0,083145 bar·L•mol-1·K-1)•((273,15+25) K)) =
                                                                                                                                         0,005921 mol

n1+2+31000ºK = (p•V) / (R•T) = ((2,18 bar)•(0,472 L) / ((0,083145 bar·L•mol-1·K-1)•(1000 K)) =
                                                                                                                                         0,012375 mol

                            n1 + n2 = 0,005921
                            n1 + 2n2 = 0,012375   …


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2013 af mathon

#2
 

no25ºC = (p•V) / (R•T) = ((0,311 bar)•(0,472 L) / ((0,083145 bar·L•mol-1·K-1)•((273,15+25) K)) =
                                                                                                                                         0,005921 mol

n1+2+31000ºK = (p•V) / (R•T) = ((2,18 bar)•(0,472 L) / ((0,083145 bar·L•mol-1·K-1)•(1000 K)) =
                                                                                                                                         0,012375 mol

                                       


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2013 af mathon

…og du har ikke fejltastning i opgivelser?


Svar #5
11. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

#4
Nej, jeg har bare gengivet hvad der står i opgaven.. Synes også at det er lidt mærkeligt


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2013 af kieslich (Slettet)

Problemet er at n025ºC = 0,005921 mol.

Selv om alt COCl2 omdannes giver dette kun 2*0,005921 mol = 0,011842 mol.

Men ifølge beregningerne skal der være 0,012375 mol. Umuligt!?!


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2013 af kieslich (Slettet)

Er du sikker på at det er 1000 K og ikke 1000 ºC ??


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2013 af kieslich (Slettet)

Er det 1000 ºC fås n(COCl2) = 0,002123 mol, n(CO) = n(Cl2) = 0,003799 mol.


Svar #9
12. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

#7
 

Ja, jeg er helt sikker


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. september 2013 af kieslich (Slettet)

Så kan jeg ikke gøre mere. Spørg din lærer for der må være en fejl et eller andet sted.


Skriv et svar til: Partialtryk?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.