Fysik

Opdrift!

12. september 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen der kan fortælle mig om det er rigtigt det jeg har gjort her?

Et stort containerskip har en samlet masse på 157000 tons. Skibets form er sådan cirka en kasse, med dimensionerne (400x50x100)m3. Skibet flyder – naturligvis – på overfladen.
a) Hvor stor er opdriften på skibet?

Fop=pv*Vv*g

pV=1,00g/mL = 100kg/m3 (=1,00*10^3 kg/m3)

Vv = 2000000 = 2*10^6 m3

g=9,82N/kg

Fop =pV*Vv*g --> (1,00*10^3kg/m3)*(2*10^6m3)*9,82N/kg = 1,964*10N


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2013 af peter lind

Det er meget nemmere. Da skibet flyder er kraften i den lodrette retning 0. Det sker hvis opdriften er lig med tyngdekraften på skibet


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2013 af mathon

Ved flydning
er opdriften lig med tyngden af legemet:

                                              Fop = m • g = (1,57·108 kg) • (9,82 N/kg) = 1,54·109 N
 


Svar #3
12. september 2013 af maikenC (Slettet)

Er det bare så simpelt.. Så kan jeg da godt se jeg har været helt på gale veje.

Hvis jeg nu skal sammenligne Fop med Ft, hvordan finder jeg så Ft?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2013 af mathon

 Flydning:                     

                  Fop = Ftyngde


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2013 af mathon

men vektorerne
                                      Fop = Ftyngde = - Ftyngdekraft


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2013 af peter lind

Hvad mener du med Ft ? Der eneste kræfter, der er, er tyngdekraften og opdriften. Disse kræfter er, som det fremgår af de foregående svar, lige store og modsat rettede


Svar #7
12. september 2013 af maikenC (Slettet)

Så grunden til at skibet kan flyde skyldes at Fop = Ftyngdekraft?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2013 af peter lind

ja


Svar #9
12. september 2013 af maikenC (Slettet)

Så hvis Fop = 1,54*10^9, er tyngdekraften så den samme eller hvordan udregner jeg den?


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. september 2013 af peter lind

som det er gjort ovenfor har du gjort det omvendte. Du har fundet tyngdektaften og sat den lig med opdriften


Svar #11
12. september 2013 af maikenC (Slettet)

hvordan skal jeg så gøre det for det bliver rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. september 2013 af peter lind

Det står i #2


Svar #13
13. september 2013 af maikenC (Slettet)

Forstår bare ikke hvordan tyngdekraften og opdriften kan være ens, jeg udregner det til to forskellige tal?

Brugbart svar (0)

Svar #14
13. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Prøv at læse forklaringerne både i denne tråd og i den anden tråd, du startede senere om det samme emne.

Fordi skibet flyder, er opdriften (i størrelse) lig med tyngdekraften på skibet. Opdriftens størrelse er derfor lig med m·g, som er udregnet i #2.

Når skibet flyder, fortrænger det ikke hele sit volumen, men kun lige netop så meget, at tyngden af den fortrængte væskemængde er lig med tyngden på skibet.


Svar #15
13. september 2013 af maikenC (Slettet)

Tror jeg forstår der nogenlunde. Så i spørgsmål B, er det så forklaringen på hvorfor skibet kan flyde at opdriften er lig med tyngdekraften ?

Og hvad med spørgsmål c, hvor stor en procentdel af skibet der er under vand, hvordan udregnes det?

Og beklager altså mine mange tråde og spørgsmål, vil bare gerne forstå mig på fysik og lave mine opgaver rigtigt.

Brugbart svar (0)

Svar #16
13. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Spm B er forklaret i den anden tråd, hvor du formulerede det spm.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1378775

I C) skal man beregne den del af højden af det kasseformede skib, der er under vand. Beregn rumfanget af den fortrængte vandmængde, og beregn så højden i den kasse, hvis grundflade svarer til skibets grundflade, og hvis rumfang er lig med rumfanget ef den fortrængte vandmængde.


Svar #17
13. september 2013 af maikenC (Slettet)

Hmm, kan du skrive en Formel for spørgsmål c?

Brugbart svar (0)

Svar #18
13. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Opdriften m·g er lig med tyngden af den fortrængte væskemængde, så

m·g = Askib·hvand·ρvand·g ,

hvor Askib er skibets grundfladeareal, og hvand er skibets vandstand, dvs. den højde af skibet, der er under vandoverfladen, og ρvand er vands densitet. Isoler hvand og beregn så hvand/hskib, hvor hskib er hele skibets højde. Man ser så heraf, at

hvand / hskib = ρskib / ρvand ,

hvor ρskib er skibets gennemsnitlige densitet.


Svar #19
13. september 2013 af maikenC (Slettet)

Så formlen er hvand/hskib?

Brugbart svar (0)

Svar #20
13. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

hvand/hskib er den brøkdel af det kasseformede skibs rumfang, der er under vand.


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.