Fysik

Opdrift!

12. september 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nu har jeg siddet med den her opgave det meste af dagen, men kan ikke se hvorfor Fop=Ft når ved mine udregninger de er forskellige?

Og er der nogen der kan hjælpe mig med udregning af opgave c?

Et stort containerskip har en samlet masse på 157000 tons. Skibets form er sådan cirka en kasse, med dimensionerne (400x50x100)m3. Skibet flyder – naturligvis – på overfladen.
a) Hvor stor er opdriften på skibet?

Fop= Pv*Vv*g --> 1,00*103kg/m3*2*106m3*9,83N/kg = 1,964*10N

b) Forklar, ved hjælp af relevante beregninger, hvorfor skibet kan flyde.

Ft= m*g --> 1,57*108kg*9,82N/kg = 1,54*109N

Kriterier for at nogen kan flyde er at Fop>Ft. En genstand kan flyde på en væske, hvis væsken giver den opdrift som har mindst samme størrelsen som tyngdekraften, der trækker genstanden nedad. Vores beregnet opdrift er 1,964*10N og er herved større end tyngdekraften på 1,54*109N. Derfor kan skibet flyde på vandet.

c) Hvor stor en procentdel af skibets volumen er under vand?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2013 af OliverGlue (Slettet)

Perspektiv:

Emma mærsk fortrænger 171.000m3, din volume er 2.000.000m3. Emma må maks loade 157.000 tons ligesom dit skib. 

Enten er din volume forkert ellers er dit facit korrekt. Desuden skal du jo blot tage en procentdel af højden, for at få Ft=Fop, så dit skiber ikke kommer til at flyve.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du fik da ellers forklaret i den anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1378483

Skibet fortrænger jo ikke hele sit volumen, men kun netop så meget vand, at skibet flyder. Opdriften er lig i størrelse med tyngdekraften på skibet, som det også blev forklaret i den anden tråd.

For at være i ligevægt med tyngdekraften på skibet, skal skibet fortrænge et volumen vand, der er mindre end skibets rumfang, og derfor kan skibet flyde.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2013 af peter lind

Den har du kørende i en anden tråd, hvor du har fået at vide hvad opdriften er, hvilket ikke er det du opgiver her.. Lad være med at opret en ny tråd om samme emne


Svar #4
12. september 2013 af maikenC (Slettet)

Hvad skal jeg så gøre for at regne opgaven rigtigt, det vil jeg bare gerne vide.. Jeg forstår godt teorien bag det, men kan bare ikke regne det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Opdriftens størrelse er lig med størrelsen af tyngdekraften på skibet, dvs Ft = m·g .

Skibet kan om muligt fortrænge et rumfang vand, hvis tyngde er

Fvand = Vskib·ρvand·g ,

og da Fvand > Ft, kan skibet flyde.


Skriv et svar til: Opdrift!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.