Matematik

Procent stigninger!?!?

14. september 2013 af Thez99 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

ja, det er anden gang nu at jeg skal bruge hjælp til det... Men min opgave lyder..

hvor stor en stigning af driftsudgifterne i kr. fra 2001-2006 ?
og der var et fint lille skema
 år           millioner kroner
2001           776
2002           816
2003           834
2004           854
2005           862
2006           899

det var 123 millioner kroner.

 bag efter skulle jeg så regne ud hvor store driftsudgifterne var i 2007..

og der skulle jeg jo bare 3% * 899 + 899 = 953,74

Men så nu her bag efter skal jeg finde ud af hvilket år driftsudgifterne overstiger 1 300 000 000... Og hvordan regner jeg så lige det ud?!? håber at i kan hjælpe :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. september 2013 af 123434 (Slettet)

13.000.000.000=899*x^1,03?


Svar #2
14. september 2013 af Thez99 (Slettet)

når du skriver x^ hvad betyder det så? :/ det er ikke på min lommeregner...


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2013 af Gliates (Slettet)

Følger lige med, folkens


Svar #4
14. september 2013 af Thez99 (Slettet)

#3
 

Følger lige med, folkens

bare iorden :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2013 af someguy (Slettet)


Brugbart svar (2)

Svar #6
14. september 2013 af someguy (Slettet)

har du prøvet at arbejde med potens?

x^1.03 betyder at du skal gane x med sig selv 1.03 gange,

f.eks:

x^2 = x*x

x^3=x*x*x

derfor

x^1,03=x*(x*0,03)


Svar #7
14. september 2013 af Thez99 (Slettet)

okay, nu forstår jeg. Men ja, det har jeg, vi har bare ikke brugt det tegn der :) tusind tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. september 2013 af Chrystine (Slettet)

Jeg er ikke helt enig i sidste linje af #6
Men x^1,03 er en computervenlig skrivemåde for x1,03.

Tilgengæld mener jeg, at vi er på vildspor!
For det er x, som skal være foroven i eksponenten her.

Hvis vi starter i 2006, hvor driftsudgifterne var 899 (vi regner i millioner kroner),
så skal vi finde ud af, hvor mange gange (år) vi skal lægge 3% til de 899 for at få 1300
(1300 med enheden millioner kroner er jo 1 300 000 000 kr).

Kender du renteformlen?
Ellers må du prøve dig frem og lægge 3% af sidste års tal til, indtil du når 1300,
og så tælle hvor mange gange, du gjorde det.

Med renteformlen får du:
1300 = 899 (1+0,03)x.

Den type ligning har du ret sikkert ikke lært at løse i 8. klasse (det kræver noget, som hedder logaritmer),
så vi må prøve os frem.
Først kan vi dog skrive det nemmere:
1300/899 = 1,03x

Hvis din lommeregner har en knap med potenser, kan du prøve at indsætte forskellige tal, og finde ud af,
hvornår 1,03x overstiger 1300/899.
Ellers må du prøve dig frem med forskellige antal gange 1,03*1,03*1,03* ...

Når du har fundet x, skal du omregne det til et årstal, for x var jo antal år efter 2006.


Svar #9
14. september 2013 af Thez99 (Slettet)

Okay tusind tak for hjælpen! Jeg har fået løst opgaven nu, så nu må jeg bare håbe at den går til et 12 tal :D


Skriv et svar til: Procent stigninger!?!?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.