Kemi

Ligevægt og farveskift

15. september 2013 af putnami (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har to bægerglas fyldt 0,002 M KMnO4.

I det ene bægerglas fordobler jeg volumen ved at fylde en ligevægtsblandning i bestående af 250 mL vand + 5 mL Fe(NO3)3 + 5 mL 0,1 M KSCN.

1) Hvilken farve antager denne blandning i det bægerglas, hvor volumen fordobles?

2) Hvordan forklarer jeg forskydningen i ligevægtsblandingen ud fra ligevægtsloven?

På forhånd mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2013 af mathon

                             Fe3+ (aq)   +   3 SCN- (aq)   <--->   Fe(SCN)3

.

                              Fe(SCN)3             [Fe(SCN)(OH2)5]2+
                                 violet                          blodrød


Svar #2
16. september 2013 af putnami (Slettet)

Så vil det sige at når jeg tilføjer den ligevægtsblanding med jernnitrat, sker der en forskydning mod venstre? Forstår det ikke helt, for den aktuelle stofmængde som du skriver bliver blodrød, er jo ikke engang med i reaktionsskemaet? Så hvordan forklarer jeg forskydningen?

Svar #3
16. september 2013 af putnami (Slettet)

Så vil det sige at når jeg tilføjer den ligevægtsblanding med jernnitrat, sker der en forskydning mod venstre? Forstår det ikke helt, for den aktuelle stofmængde som du skriver bliver blodrød, er jo ikke engang med i reaktionsskemaet? Så hvordan forklarer jeg forskydningen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2013 af mathon

Jeg tror, din tekst er forkert.

Den skal formentlig være:
I det ene bægerglas fordobler jeg volumen ved at fylde en ligevægtsblandning i bestående af 250 mL vand + 5 mL Fe(NO3)2 + 5 mL 0,1 M KSCN.

     Fe2+   oxideres af  MnO4-  til  Fe3+.

                                   Fe2+   +   MnO4-   --->   Fe3+   +   MnO42-
                                                  rødviolet                           grøn            

           og

                                 Fe3+ (aq)   +   3 SCN- (aq)   <--->   Fe(SCN)3
                                                                                         violet

   I overskud af Fe3+
   dannes komplekset  [Fe(SCN)(OH2)5]2+     hvorved den oprindelige ligevægt forskydes mod venstre
                                          blodrødt


Svar #5
16. september 2013 af putnami (Slettet)

Min tekst er ikke forkert. Så hvordan forklarer jeg forskydningen når der er tale om Fe(NO3)3 i ligevægtsblandingen?

Brugbart svar (1)

Svar #6
16. september 2013 af frederzeymer (Slettet)

tilsætning af Fe(NO3)3 -->[Fe3+] stiger

Blandingen bliver mere rød --> ligevægten forskydes mod højre.

Passer med  Le Chateliers princip, idet virkningen mindskes, da Fe3+ forbruges ved en forskydningen mod højre.

Ved [Fe3+] stiger --> Y=Kc indtil ligevægt igen er etableret. Der sker forskydningen mod højre indtil Y=Kc


Svar #7
17. september 2013 af putnami (Slettet)

Okay, men hvad står Y for? Ligevægtsbrøken?
Og i det sidste afsnit må du mene enten at "Y < Kc indtil ligevægt igen er etableret", ikk? Du er kommet til at skrive = to gange.

Svar #8
17. september 2013 af putnami (Slettet)

Og hvilket reaktionsskema snakker du om #frederzeymer?

Skriv et svar til: Ligevægt og farveskift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.