Kemi

Hjælp til aflevering

30. oktober 2005 af MrJonas (Slettet)
1. opgave:

2 CH3OH (g) -> CH3OCH3 (g) + H2O (g)


a) beregn Delta H for reaktionen

b) Beregn ligevægtskonstant Kp for reaktionen ved 250 grader

c)
Beregn forholdet mellem stofmængderne af methanol og DME når ligevægt har indstillet sig ved 250 grader


Svar:

a)
Delta H = H(CH3OCH3) + H(H2O) - 2*H(CH3OH)
Delta H = -184,05 + (-241,82) - (2*-201,08)
Delta H = -23,71

b)
Først beregner jeg Delta G ved:
Delta G = G(CH3OCH3) + G(H2O) - 2*G(CH3OH)
Deæta G = -112,91 + (-228,54) - (2*-162,43)
Delta G = -16,59

Kp beregnes udfra DeltaG = -r*t*ln(kp)
-16,59(kj/mol) = -0,0831(l*bar/mol*k) * 250K * ln(kp)
( løser på lommeregner)
Kp = 2,2

C)
Ved ikke hvordan jeg gør



2. opgave:

a) Giv et forslag til en indikator, som kan anvendes til en kolorimetrisk titrering af citronsyre.

b)

Svar:

a)
Kan ikke finde ud af den.

b)

Svar #1
30. oktober 2005 af MrJonas (Slettet)

Slet ingen der kan hjælpe mig? Har selv fundet en fejl i b, så får jeg den til 45.. men c ?

Svar #2
30. oktober 2005 af MrJonas (Slettet)

Slet ingen der kan hjælpe mig? Har selv fundet en fejl i b, så får jeg den til 45.. men c ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2005 af frodo (Slettet)

a) Metoden er korrekt, så¨hvis du har slået de rigtige data op (jeg har ikke kigget efter) er det korrekt.

b) Hvilken fejl har du fundet?

c) isoler p(methanol)/p(DME) i ligevægtsudtrykket, da vi ligesågodt kan regne i tryk i stedet for stormængder.


a) find pH i ækv-punkt, og find en indikatorm der dur der.

hvad er b)

Svar #4
30. oktober 2005 af MrJonas (Slettet)

elelr så vidt jeg forstår skulle R i min opgave 1 b være 0,008314 ?

opgave B)


Ved titreringen blev 2,0 mL citronsaft fortyndet med 40,0 mL vand og denne opløsning blev titreret med 0,100 M NaOH. Densiteten for citronsaft er 1,0 g/mL.

Beregn indeholdet af citronsyre i citronsaft, og angiv resultatet i masseprocent.

c)
beregn ud fra titreringskurcen en værdi for pKb for citrationen

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2005 af frodo (Slettet)

ja, det skal R være, men en endnu grovere fejl, er at du har fundet G ved 25 grader. Den skal jo findes ved 250..

G er stærkt temperaturafhængig

Der må være flere oplysninger til 2b! For det der står der, kanman ikke beregne noget ud fra.

c) pH i ½V(ækv)

Svar #6
30. oktober 2005 af MrJonas (Slettet)

Ja det rigtigt, skal lige have skrevet 523 K...

Der står vis på et bilag, hvor ledes du har benyttet titreringskurvne.. synes ikke lige jeg kan finde ud af hvad der mangler, kan du give et hint til hvilken oplysning der mangler?

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2005 af frodo (Slettet)

aflæs voluminet af tilsat NaOH i ækv.-punktet


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2005 af frodo (Slettet)

og det er ikke nok at rette temperaturen i formlen: G*=-RTlnK

Du skal udregne G efter formlen: G=H-T*S

da får du g ved 250 grader. hvis du anvender standard værdier fpr du den ved 25

Svar #9
30. oktober 2005 af MrJonas (Slettet)

Jamen hvad er S?
Ja volumen af NaOH i ækva er 19

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. oktober 2005 af frodo (Slettet)

entropien..

Svar #11
30. oktober 2005 af MrJonas (Slettet)

Okay.. forstået..

Men kan du ik hjælpe mig med den opgave b omkring citronsyre, kan virkelig ikke se det, tror der er gået en klap ned!

Brugbart svar (0)

Svar #12
31. oktober 2005 af frodo (Slettet)

undskyld jeg ikke fik svaret før nu.

Du kan opsrive en reaktionsligning for reaktionen mellem citronsyre og OH-, i ækvivalenspunktet er der anvendt ækvivalente mængder, og du kender mængden af OH-, så anvend da reaktionsligningens koefficienter, til at beregne mængden af citronsyre

Brugbart svar (0)

Svar #13
26. november 2005 af IBM (Slettet)

Til frodo:

Du skriver:

"c) Isoler p(methanol)/p(DME) i ligevægtsudtrykket, da vi ligesågodt kan regne i tryk i stedet for stofmængder."

Altså, Kp er 0,0583 og svarer til følgende ligevægtsudtryk:

Kp = (p(DME)*p(H2O))/p^(2)(methanol)

Hvordan vil du isolere p(methanol)/p(DME)?


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. november 2005 af IBM (Slettet)

Opdatering.

Brugbart svar (0)

Svar #15
27. november 2005 af frodo (Slettet)

ved at antage, at p(DME)=p(H20).

Hvis man ikke har puttet andet end reaktanten i fra start, gælder det altid for reaktionen. (Når vi ligelees antager idealitet, hvilket man altid gør i den slags opgaver i gymnasiet)

Brugbart svar (0)

Svar #16
27. november 2005 af IBM (Slettet)

Så forholdet bliver (sqrt(Kp))^(-1) = 4,14...?

Brugbart svar (0)

Svar #17
27. november 2005 af frodo (Slettet)

sikkert nok.

Skriv et svar til: Hjælp til aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.