Matematik

Parabler..

18. september 2013 af Jessies (Slettet) - Niveau: B-niveau

En person står på toppen af en skrænt og kaster en sten ud over vandet.

Spørgsmålet er:

Hvor højt kommer stenen over vandoverfladen?

og parabel ligningen ser således ud:

f(t)=−0.04⋅t^2 +0.8⋅t+10

t = tiden i sekunder  

Jeg ved ikke hvordan jeg skal komme i gang med den opgave. jeg håber i kan hjælpe mig. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis f(t) er stenens højde, finder man parabelens toppunkt. y-koordinaten i toppunktet er da den maksimale højde.


Svar #2
18. september 2013 af Jessies (Slettet)

Her er figuret:


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det bekræfter så forklaringen i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2013 af peter lind

Der findes en formel for parablens toppunkt som du kan bruge

alternativ Find f'(t) og løs ligningen f'(t) = 0.

De 0,04 ser rent umiddelbart ud til at være alt for lavt


Svar #5
18. september 2013 af Jessies (Slettet)

ved at bruge formlen?

x = -b/2·a

y = -D/4·a


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er toppunktets koordinater (med behørigt brug af parenteser).


Svar #7
18. september 2013 af Jessies (Slettet)

f(t)=−0.04⋅t^2 +0.8⋅t+10 <=> f(x)=a·x+b

-b=0.8

a=-0.04

er det ikke sån det er? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2013 af peter lind

#5     x= -b/(2*a)   y = -D/(4*a)

#7    ja


Svar #9
19. september 2013 af Jessies (Slettet)

hvad så med -D, hvilket tal skal der være i den?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

D er diskriminanten, der beregnes D = b2 - 4ac . Men man kan jo også bare beregne yT = f(xT).


Skriv et svar til: Parabler..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.