Matematik

parallelle cirkeltangenter

19. september 2013 af johs5 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej, kan i hjælpe mig med opgave 4?

Vedhæftet fil: AFLOPG05.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2013 af Lauman (Slettet)

Godaften :)

Jeg er gået i stå i disse opgaver:

Reducér udtrykkene:

a)  2 + 3(s + 1) - 4(2 - s)

b)  x2 ⋅x3⋅x-3
 

Nogen der kan hjælpe. Kan slet ikke finde ud af det :(


Svar #2
19. september 2013 af johs5 (Slettet)

var det ikke bedre hvis du oprettede din egen tråd? Kan godt hjælpe dig, men så skal du jo ikke skrive det som et svar på mit spørgsmål


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2013 af Lauman (Slettet)

Hov, det var en fejl - undskyld :(

Opretter lige en tråd selv :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opg 4.

Der er givet cirklen med ligningen

(x-3)2 + (y+6)2 = 100 .

Cirklen har to tangenter, som er parallelle med linien med ligningen 6x + 8y +250 = 0 . Man skal bestemme røringspunktet for hver af disse to tangenter.

Af cirkelligningen aflæser man koordinaterne for cirklens centrum C og cirklens radius r . En normalvektor til tangenterne er også en normalvektor til den givne linie. En normeret normalvektor er derfor vektoren

n = [(3/5) , (4/5)] .

Denne enhedsnormalvektor er parallel med en radius fra centrum til et af røringspuntkerne. En stedvektor til de to røringspunkter findes da som

OR = OC ± r·n


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2013 af mathon

En cirkel er givet ved ligningen (x − 3)2 + (y + 6)2 = 100

(a) Cirklen har to tangenter, som er parallelle med linjen med ligningen 6x + 8y + 250 = 0. Bestem røringspunktet for hver af de to tangenter.

linjen med ligningen 6x + 8y + 250 = 0
er identisk med
                                y = -(3/4)x  - (125/4)

cirklen med ligningen  (x − 3)2 + (y + 6)2 = 100          -7 < x < 13   og   -16 < y < 4
er identisk med
                                    cirklen er givet ved ligningen      y = -6 ± √(100 - (x − 3)2)

                       

                                                       -(x-3)                       
                                    y ' = ± -----------------------
                                               √(100 - (x − 3)2)      

parallelliteten kræver
   for øvre halvcirkel:  y = -6 + √(100 - (x − 3)2)

                                    -(xo - 3)
                       y ' = -----------------------   = -(3/4)
                                √(100 - (xo − 3)2)         
 
                                    xo = 9
                                    yo = -6 + √(100 - (9 − 3)2) = 2

                       røringspunkt (9,2)

.

   for nedre halvcirkel:  y = -6 - √(100 - (x − 3)2)

                                    (xo - 3)
                       y ' = -----------------------   = -(3/4)
                                √(100 - (xo − 3)2)         
 
                                    xo = -3
                                    yo = -6 - √(100 - (-3 − 3)2) = -14

                       røringspunkt (-3,-14)
                     


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2013 af mathon

…her er metoden i #4 den mindst omstændelige og derfor at foretrække.

    Metoden i #5 er vist som et alternativ.


Skriv et svar til: parallelle cirkeltangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.