Matematik

differentialligning

22. september 2013 af Miebendixh (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen, jeg er meget i tvivl om, hvordan man man laver denne opgave.

En funktion f er løsning til differentialligningen dy/dx=(x^2-1)y  hvor y>0

Gør rede for monotoniforholdene for f.

Jeg er her ikke sikker på om man skal løse f'(x)=0, for den ovenstående differentialligning eller om man skal finde en løsning til den.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal ikke løse differentialligningen for at svare på opgavens spørgsmål. Man skal gøre rede for monotoniforholdene for løsningsfunktionen f . Man skal derfor lave en fortegnsundersøgelse for den afledede f '(x). Dertil benytter man differentialligningen. Da det er oplyst, at y > 0 , har f '(x) samme fortegn som x2-1 . Derved kan man løse ligningen f '(x) = 0 og få overblik over fortegnsvariationen for f '(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2013 af mathon

                       dy/dx = (x+1)(x-1)•y        y>0

fra #1 "har f '(x) samme fortegn som x2-1"

hvoraf
            for x < -1 er (dy/dx) > 0, hvorfor f er monotont voksende
            for -1 < x < 1 er (dy/dx) < 0, hvorfor f er monotont aftagende
            for x > 1 er (dy/dx) > 0, hvorfor f er monotont voksende

eller

                       dy/dx = (x2-1)•y        y>0     

                       x2-1 < 0 mellem rødderne -1 og 1

                       x2-1 > 0   for øvrige x-værdier                  


Svar #3
22. september 2013 af Miebendixh (Slettet)

Må jeg gerne spørge om hvordan man kan vide, at har f '(x) samme fortegn som x2-1"?


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.