Kemi

Afstemt reaktionskeam - HJÆLP

22. september 2013 af Alex94DK (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opskriv et afstemt reaktionsskema, hvor vitamin A oxideres til retinal af MnO4-. Under reaktionen omdannes MnO4- til Mn2+. Reaktionen foregår i et surt miljø.

Sidder med min bioteknologi aflevering, og er nu kommet til opgave 3, hvor spørgsmålet lyder som overstående. Jeg har ingen ide om hvordan jeg skal stille det op, eller fuldføre opgave nogen der kan hjælpe?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2013 af Hr. Kræmer (Slettet)

Det er en redox reaktion.
Vitamin A  +  MnO4-     ->     Retinal   +   Mn2+
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_A
http://en.wikipedia.org/wiki/Retinal

Som du kan se på de to figurer, er der sket en oxidation af den primære alkohol helt ude til højre
Primær alkohol -->[ox]  Aldehyd
Dvs oxidationstrin af carbon er gået 2 op   (fra -1 til +1)
Oxidationstrin for Mn går fra +7 til +2  = 5 ned.

Derfra kører du ellers dine normale redox-reaktions afstemninger
1) Sørg for der er elektroner nok til at der kan oxideres/reduceres
5 Vit.A + 2 MnO4-  -->   5 Retinal + 2 Mn2+

2) Tæl ladninger
5*0  +  2* (4-)  -->  5*0 + 2*(2+)   =
                8-    -->      4 +           = forskel på 12 +

3) Afstem med miljø (det sker i surt milø, så der kan kun adderes H+).
5 Vit. A + 2 MnO4-  + 12 H+  --->   5 Ret  +  2 Mn2+

4) Afstem med vand, så der bliver dannet 8 H2O... Hvor kommer de sidste hydrogen-atomer fra?
Tjek strukturene en gang til, og se om der ikke også bliver afgivet nogle hydrogen-atomer dér

Det er i hvert fald mit bud.
Fejltælling og fejl i beregninger kan forekomme!!!


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2013 af mathon

i oversigt
                             -1                 +7                      +1             +2
                          R-CH2OH   +   MnO4-   --->   R-CHO   +   Mn2+

.
      op   ned   antal
C    2                5
Mn         5         2

.
afstemning af oxidationstrin

                          5 R-CH2OH   +   2 MnO4-   --->   5 R-CHO   +   2 Mn2+

afstemning af ladning

                          5 R-CH2OH   +   2 MnO4-   +   6 H+   --->   5 R-CHO   +   2 Mn2+

afstemning af hydrogen

                          5 R-CH2OH   +   2 MnO4-   +   6 H+   --->   5 R-CHO   +   2 Mn2+   +   8 H2O

oxygen stemmer

dvs

                          5 R-CH2OH   +   2 MnO4-   +   6 H3O+   --->   5 R-CHO   +   2 Mn2+   +   14 H2O
 


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2013 af Hr. Kræmer (Slettet)

Sjov afstemning af ladninger, Mathon...
Jeg siger ikke at det ikke kunne finde sted, men så skulle det blive asisteret af elektrontransporterende enzymer eller andre elektrontransportere...


Skriv et svar til: Afstemt reaktionskeam - HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.