Matematik

Lineær transformation til matrix

26. september 2013 af placebo321 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgaven lyder:

Betragt den lineære afbildning f : R2 → Rgivet ved (x,y) → (x+y,x-y). Angiv dens matrix. Angiv også matricen for dens sammensætning med sig selv, f (bolle) f.

Jeg har absolut ingen idé om, hvordan denne opgave skal løses. Er der desuden nogen, der kort kan forklare, hvad en lineær transformation er, og hvad den kan bruges til. Jeg kan godt selv lire en masse ord fra min lineær algebra bog omkring lineære transformationer, men jeg tror ikke, jeg har forstået konceptet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2013 af Erik Morsing (Slettet)

En lineær transformation er en afbildning x = Ay, hvor A = (aij) og x og y er søjlevektorer. Du skal bare kende regnemåderne


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

En lineær afbildning fra et vektorrum U ind i et vektorrum V med tilhørende legeme L er en afbildning der opfylder

f(λ1u1 + λ2u2) = λ1f(u1) + λ2f(u2),

hvor u1,u2 ∈ U, og λ11 ∈ L .


Svar #3
27. september 2013 af placebo321 (Slettet)

#2

Det giver mig ikke mere indsigt. Kan du komme med et geometrisk eksempel. Skal en lineær transformation ikke også ud over det du har nævnt opfylde

f(λu) =λf(u)?


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. september 2013 af peter lind

u = f(x) hvor x = (x1, x1)

Skrevet ud i koordinater

u1 = f1(x) = a11*x1 + a22*x2

u2 = f2((x) = a21x1 + a22*x2

Her er aij matrixelementerne

Heraf kan du sammenligne med din opgave og derved aflæse matricen

En anden mulighed er at bemærke at første søjle i matricen er billedet af første basisvektor anden søjle i matricen er billedet af anden basisivektor


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den betingelse følger jo af betingelsen i #1.


Svar #6
27. september 2013 af placebo321 (Slettet)

#5

Ja, det ser jeg. Undskyld, jeg havde hovedet under armen. 

#4 

Jeg kan stadig ikke se hvad svaret på opgaven er. Er der nogen der kan give et løsningsforslag?


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. september 2013 af peter lind

den nye førstekoordinat er x+y. prøv at sammenligne det med formlen

Alternativ Første søjle i matricen er billedet af førstekoordinaten. Første koordinaten er (1, 0) Indsæt dette i din funktion 


Svar #8
30. september 2013 af placebo321 (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Lineær transformation til matrix

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.