Kemi

hjælllllp

27. september 2013 af lauranielsen89 (Slettet) - Niveau: B-niveau

kan nogen hjælp mig er bare en hat til dette:

Opgave 3
Bestem oxidationstallet for chrom i følgende forbindelser:

Cr3+    CrO3    CrO2- 4    Cr2O3   CrCl2   HCrO-   H2Cr2O7      

Opgave 4
Bestem oxidationstallet for svovl i følgende forbindelser:

H2S     SO2    SO3    H2SO3    SO2-3   HSO-4   S2-   S8

Opgave 5
Giv 5 eksempler på kemiske forbindelser, der indeholder C, hvor C har 5 forskellige oxidationstal.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2013 af ChemistryIsKey

Husk reglerne for oxidationstal:

I: H tildeles meget ofte +1
II: O tildeles meget ofte -2
III: Enatomige ioner (F.eks. Cr3+ og S2-) tildeles oxidationstal svarende til dens ladning
IV: Frie atomer og grundstoffer får tildelt 0
V (nok den vigtigste): Summen af oxidationstallene er lig med formelenhedens ladning.

Eksempler fra dine opgaver:

Opgave 3:

H2Cr2O7

Du tildeler H og O atomer hhv. +1 og -2

 I      -II
H2Cr2O7

Du ser af ladningen, at den er 0. Regel fem siger, at summen af oxidationstallene er lig med formelenhedens ladning, derfor kan du skrive:

2 · 1 + 2 · x - 2 · 7 = 0

2 + 2x - 14 = 0

2x = 12

x = 6

Derfor skal du skrive VI over chrom i denne opgave.

Opgave 4:

SO32-

Du tildeler O atomet -2 (Regel 2):

  -II
SO32-

Igen bruger du regel fem til at opstille ligningen for at isolere oxidationstallet for svovl:

x - 2 · 3 = -2

x - 6 = -2

x = 4

Så skal du skrive IV over svovl. Prøv selv med resten :)


Skriv et svar til: hjælllllp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.