Kemi

Ligevægte

28. september 2013 af peter09 (Slettet)

nogen der ved om følgende er rigtigt?

N2(g) + 3H2(g)-> 2NH3(g) ?rH= −92 kJ

Ved 500 ºC er Kp = 3,5·10−7.

2) Udregn reaktionsbrøken, Q, givet at partialtrykkene er p(NH3) = 103 kPa, p(H2) = 10,3 kPa og p(N2) = 2830 kPa.         I hvilken retning vil reaktionen forskydes for at opnå ligevægt?

Jeg har fået følgende:

(103kPa)^2/(2830kPa *(10,3kPa)^3 )=Q

Q=3,431*10^(-3) kPa^(-2)  (omregnes kPa til Pa)

Q=3,431Pa^-2 

Da Q>Kp  vil den forskydes mod venstre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2013 af mathon


reaktionsbrøken
                                            p(NH3)2                     (103·103 Pa)2
                                Q = ------------------- = ----------------------------------------  = 3,43·10-9  Pa-2
                                       p(N2) • p(H2)3     (2830·103 Pa) • (10,3·103 Pa)3

           Da Q < Kp  forskydes den øjeblikkelige ligevægt mod højre, indtil en blivende ligevægt er etableret.


Svar #2
28. september 2013 af peter09 (Slettet)

og jeg har svært ved følgende:

1)       I hvilken retning vil reaktionen forskydes, hvis man på en ligevægtsblanding gør følgende:

d) opvarmer blandingen?

Ved opvarmning, vil flere molekyler støde sammen? og danne mere produkt? 

Eller skal jeg til at beregne noget ? jeg kender ΔH= −92 kJ derved går det den endoterme retning mod venstre?


Svar #3
28. september 2013 af peter09 (Slettet)

Men hvordan omregner du:

Q=3,431*10^(-3) kPa^(-2)

til  3,43·10-9  Pa-2


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2013 af mathon

 ΔH = -92 kJ     for reaktionen læst fra venstre mod højre betyder,
                         at reaktionen mod højre er exoterm.

Opvarmes blandingen, vil ligevægten - i følge Le Chateliers Princip - forskydes i den retning, der modvirker den påtvungne opvarmning
dvs mod venstre, da reaktionen mod venstre er endoterm, hvilket betyder varmeforbrugende = temperaturformindskende.


Skriv et svar til: Ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.