Matematik

Ligning

29. september 2013 af Zall - Niveau: A-niveau

Hey, jeg har et problem med en ligning:
3/(2x-1) + 4 = 13x/15 
jeg har resultatet til 5, men kan ikke finde ud af fremggangsmåden til resultatet.
Nogen hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2013 af mette48 (Slettet)

gang alle led med fællesnævneren her (2x-1)*15

forkort brøkerne


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. september 2013 af mathon


                     3             13x
                -------- + 4 = -----     x ≠ 1/2      multiplicer på begge sider med 15(2x-1)
                (2x-1)           15

                 3•15 + 4•15(2x-1) = 13x(2x-1)

                45 + (120x-60) = (26x2-13x)

                45 + 120x-60 = 26x2-13x

                -15 + 120x = 26x2-13x

                0 = 26x2 - 133x + 15
eller
                26x2 + (-133)x + 15 = 0…


 


Svar #3
29. september 2013 af Zall

Mathhon forstår ikke helt første linje du gjorde:  3•15 + 4•15(2x-1) = 13x(2x-1)


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. september 2013 af mathon

                   3•15•(2x-1)                            13x•15(2x-1)
                  ---------------   +   4•15(2x-1) = -----------------    
                       (2x-1)                                       15

.

                   3•15 + 60•(2x-1) = 13x•(2x-1)


Svar #5
29. september 2013 af Zall

Jeg takker :D


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.