Matematik

Bestem b og c

29. september 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Hej jeg skal bestemme b og c i denne ligning:

y=1/2x2 +bx+c

hvor disse to punkter ligger på parablen: A(-1,5) og B(3,-3)

Jeg er usikker ved hvilken formel jeg skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2013 af mette48 (Slettet)

indsæt A i funktionen y=½x2+bx+c

indsæt B i funktionen

Så får du to ligninger med 2 ubekendte b og c som du derefter kan løse


Svar #2
29. september 2013 af OnceUponATime (Slettet)

5 = 1/2 * (-1)2 + b *(-1) + c*(-1)

-3 = 1/2 * 32 + b*3 + c*3

Jeg har lidt svært ved at løse ligningen nu, fordi der både er plusser og gange, så jeg ved ikke, hvordan jeg skal isolere bogstaverne.. Men jeg har prøvet mig frem her, jeg tror bare ikke, at dette er korrekt..?:

b = ((1/2 * (-1)2 + c * (-1))*(-1))/5

Det bliver jo fuldstændig kaos, at indsætte det i stedet for b's plads... Jeg tror jeg har gjort det forkert, hvordan gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2013 af mathon

så du har
                           x·b + c = y - (1/2)x2

                                x2·b + c = y2 - (1/2)x22
                                -x1·b - c = -y1 + (1/2)x12                          som ved addition giver

                               (x2-x1)b = (y2-y1)+(1/2)(x12-x22)

.

                                     (y2-y1)+(1/2)(x12-x22)
                               b = ---------------------------
                                             (x2-x1)

.

                               c = y1 - (1/2)x12 - b•x1

                               

                          


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. september 2013 af mathon

#2

                                   (-3-5)+(1/2)((-1)2-32)
                               b = --------------------------- = -3
                                             (3-(-1))

.

                               c = 5 - (1/2)•(-1)2 - (-3)•(-1) = (3/2)


Svar #5
29. september 2013 af OnceUponATime (Slettet)

@mathon, tak skal du have for forklaringen! :)


Skriv et svar til: Bestem b og c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.