Matematik

Taylor polynomie

04. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Kan ikke rigtig komme igang med følgende opgave

Bestem alle Taylorpolynomierne omkring x = 1 for funktionen f(x)=x4+7x2-2

Håber der er nogen der kan hjælpe

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Bestem Taylorpolynomierne af grad 0, 1, 2, 3, 4, ... osv udviklet omkring x = 1. Da f(x) selv er et polynomium af grad 4, er Taylorpolynomierne for grad 4 og op identiske med funktionen selv.


Svar #2
04. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Okay, er ikke sikker på jeg overhovedet har forstået det rigtigt, hvordan man finder taylorpolynomierne. Har indtil videre gjort følgende:

f '(x) = 4x3+14x  ,  f ''(x)=12x2+14  ,  f '''(x)=24x  ,  f ''''(x)=24

f '(1)=4*13+14*1=18  ,  f ''(1)=12*12+14=26  ,  f '''(1)=24*1=24  ,  f ''''(x)=24

Er jeg på rette spor, og i så fald, hvordan kommer jeg videre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så indsæt de beregnede konstanter i udtrykket for Taylorpolynomierne.

Tn(x) = ∑ni=0 f(i)(a)/(i!) · (x - a)i


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Ved T4(x) skal man ende med funktionen?? Nu har jeg tripplet tjekket ligningen og kommer frem til noget der næsten ligner f(x) men ikke helt.

Ved T4(x) = 24x, så det er det sidste term det er relevant at differentiere ved. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man har

T4(x) = 6 + 18·(x-1) + (26/2)·(x-1)2 + (24/6)·(x-1)3 + (24/24)·(x-1)4

        = 6 + 18x -18 + 13x2 +13 -26x + 4x3 -12x2 +12x -4 + x4 -4x3 +6x2 -4x +1

        = x4 + (4-4)x3 + (13 -12 +6)x2 + (18 -26 +12-4)x + 6 -18 +13 -4 +1

        = x4 + 7x2 -2

        = f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Jeg har lavet fortegn's fejl som altid. Tak for det.

Vedhæftet fil:taylorpoly.png

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvordan kan du lave fejl, når du har en computer/Maple til at lave alt arbejdet for dig? Jeg lavede alle mellemregningerne i #5 i selve tekstfeltet som du ser det der.


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Jeg bruger ikke maple/computer til udregningerne. Jeg regner det ud i "hånden" og bruger kun maple til at plotte funktioner, og som skriveark.

Grunden at du kan lave det i teksfeltet på 2 mins, er nok fordi du er lidt(meget) bedre end os andre til matematik :)


Svar #9
04. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)

...så jeg får, ved ndsættelse

   18/1(x-1)+27/2!(x-1)2+24/3!(x-1)3+24/4!(x-1)4 

= 18/1(x-1)+27/2(x-1)2+24/6(x-1)3+24/24(x-1)4 

= 18/1(x-1)+13(x-1)2+4(x-1)3+(x-1)4

eller har jeg misforstået.. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du mangler leddet f(1) . Se #5 for det fuldstændige udtryk.

Desuden er f ''(1) = 26, ikke 27.


Svar #11
04. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Ups, skrivefejl, jeg har også fået f ''(1)=26   Tak :)


Skriv et svar til: Taylor polynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.