Kemi

Opløselighedsprodukt

04. oktober 2013 af shafaifer (Slettet) - Niveau: B-niveau
Generelt spøgs.

Hvis man har en kendt ksp-værdi for et stof, fx et salt, og man skal beregne opløseligheden for det stof i rent vand, hvad er så fremgangsmåden? Er det ksp-kvand?

Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2013 af mathon


      salttet kaldes  AxBy

                                           AxBy (s)   <--->   x A+ (aq)   +   y B (aq)
ligevægts'brøk'en
for den heterogene
ligevægt
                                             [A+]x • [B-]y = Ksb

Når den molære opløslighed for AxBy kaldes s,
har man

                                           AxBy (s)   <--->   x A+ (aq)   +   y B (aq)
     molariteter                                               x•s               y•s           

                                             [x•s]x • [y•s]y = Ksb    

                                             xx•sx•yy•sy = Ksb

                                             xx•yysx•sx+y = Ksb

                                            s = (Ksb/(xx•yy))1/(x+y)

                                            

                                                  
                                           

                                                         

                                           

                                
 


                                          


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.