Kemi

Buffer

04. oktober 2013 af JG0005 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle. 
Jeg har en opgave, som jeg ikke helt ved hvordan jeg kommer frem til svaret:

En puffer består af 45.0ml 0.750M HC3H5O2 (ksyre=1.3*10^-5) og 55ml af 0.700 NaC3H5O2.

hvad volumen af 0.10 M NaOH skal bruges til at ændre pH fra den oprindelige buffer med 2.5 %.

Jeg har fået 50L, hvilket nok er overdrevet. Jeg vil bare lige høre om nogen gider lige se hvad jeg har gjort forkert. se udregning i vedhæftede billede:


 

Vedhæftet fil: puffer.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2013 af mathon

45,0 mL 0,750 M HC3H5O2
indeholder
                        n(HC3H5O2) = (0,0450 L) • (0,750 mol/L) = 0,03375 mol


55,0 mL 0,700 M NaC3H5O2
indeholder
                        n(NaC3H5O2) = (0,0550 L) • (0,700 mol/L) = 0,03850 mol

pufferligningen
giver:
                              pH = pKs + log(n(NaC3H5O2) / n(HC3H5O2))

                              pH = -log(1,3·10-5) + log((0,03850 mol) / (0,03375 mol)) = 4,93


                    


Svar #2
04. oktober 2013 af JG0005 (Slettet)

4.93 er pH-værdien til selve pufferligningen, det har jeg også fået (4.94), men jeg skal bestemme den volumen 0.1 MNaOH jeg skal tilsætte for at pH-værdien ændrer sig med 2.5 %.


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. oktober 2013 af mathon

Ved tilførsel af x mol NaOH
fås da molforholdet OH- : HC3H5O2 = 1 : 1
af pufferligning:
                              pH = 4,89 + log((0,03850 + x) / (0,03375 - x)) = 4,93•1,025     0 < x < 0,03375
hvoraf
                              x = 0,004336 mol NaOH skal tilføres.

Til beregning af volumen

                             V(NaOH) • (0,10 mol/L) = (0,004336 mol)

                             V(NaOH) = (0,004336 mol) / (0,10 mol/L) = 0,04336 L = 43,36 mL

                            





                  
                                            


Skriv et svar til: Buffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.