Kemi

Styrkekonstanten!

06. oktober 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe med denne opgave?

Opskriv et udtryk for styrkekonstanten for følgende syrer:

H3PO4
H2CO3
HCO3-

Opskriv et udtryk for styrkekonstanten for følgende baser:

PO43-
HPO42-
H2PO4-
HCO3-


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2013 af mathon

For middelstærke og svage syrer  (pKs > -1,7)

    
                                      S (aq)   +   H2O (l)   <--->   B (aq)   +   H3O+ (aq)

ligevægtsbrøken
                                             [B (aq)] • [H3O+ (aq)]
                                            --------------------------- = Ks
                                                        [S (aq)]

   S og B er et korresponderende syre-base-par


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2013 af mathon

For middelstærke og svage baser  (pKb > -1,7)

    
                                      B (aq)   +   H2O (l)   <--->   S (aq)   +   OH- (aq)     (formelt skrevet)

ligevægtsbrøken
                                             [S (aq)] • [OH- (aq)]
                                            --------------------------- = Kb
                                                        [B (aq)]

B og S er et korresponderende base-syre-par


Svar #3
07. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Hvad gælder så for stærke og meget stærke syre og baser?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2013 af mathon

For stærke syrer og baser foreligger der ikke en ligevægt.

          Stærke syrer pKs < -1,7

                                      S (aq)   +   H2O (l)   --->   B (aq)   +   H3O+ (aq)

          Ks kan ikke beregnes i forhold til vand, men i forhold til middelstærke/svage syrer,
          hvis ligevægt tvinges mod den middelstærke/svage syre. Ved indbyrdes sammenligning
          kan man på grundlag heraf empirisk fastsætte en nogenlunde pålidelig Ks-værdi.  

.

          Stærke baser pKb < -1,7

                                      B (aq)   +   H2O (l)   --->   S (aq)   + OH- (aq)

          Kb kan ikke beregnes i forhold til vand, men i forhold til middelstærke/svage baser,
          hvis ligevægt tvinges mod den middelstærke/svage base. Ved indbyrdes sammenligning
          kan man på grundlag heraf empirisk fastsætte en nogenlunde pålidelig Kb-værdi.                                   

                                     


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2013 af mathon


                       I #0 er der kun tale om middelstærke og svage syrer og baser.


Svar #6
07. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Så jeg skal egentlig bare skrive det du har skrevet ud fra de forskellige syrer og baser.. der skal ikke skrives mere på eller omskrive formlerne eller noget?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2013 af mathon

eks

For middelstærk syre  (pKs > -1,7)

    
                                      H3PO4 (aq)   +   H2O (l)   <--->   H2PO4- (aq)   +   H3O+ (aq)

ligevægtsbrøken
                                             [H2PO4- (aq)] • [H3O+ (aq)]
                                            ---------------------------------- = Ks1
                                                        [H3PO4 (aq)]

   H3PO4 og H2PO4- er et korresponderende syre-base-par


Svar #8
07. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

okay så det skal sættes ind i formlen.. og så er det bare det? ikke noget udregning vel?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. oktober 2013 af mathon

Fra opgaveteksten:

                                              "…opskriv et udtryk for styrkekonstanten…"


Svar #10
07. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Nåh ja, selvfølgelig. Tak.


Skriv et svar til: Styrkekonstanten!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.